Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De ce a pierdut Dan Barna primul tur al alegerilor pentru șefia USR PLUS? Opinia politologului Andrei Țăranu

de_ce_pierdut_dan_barna_alegeri_usr_plus_andrei_taranu.jpg

Dan Barna pierde primul tur al alegerilor din USR PLUS, în fața lui Dacian Cioloș (Sursa: MEDIAFAX FOTO/Alexandru Dobre)
Dan Barna pierde primul tur al alegerilor din USR PLUS, în fața lui Dacian Cioloș (Sursa: MEDIAFAX FOTO/Alexandru Dobre)

Rezultat surpriză în primul tur al alegerilor pentru șefia USR PLUS: Dacian Cioloș a câștigat prima rundă, cu 46% din voturi, urmat la două procente distanță de Dan Barna, în timp ce Irineu Darău s-a clasat pe poziția a treia, cu 10%. Votul s-a desfășurat online, timp de o săptămână. Primii doi clasați se vor confrunta în al doilea tur de scrutin.

Membrii USR PLUS i-au dat un vot de blam lui Dan Barna, explică la RFI politologul Andrei Țăranu: ”O parte din cei de la USR au fost foarte supărați, nefericiți, de faptul că au trebuit să plece de la guvernare, iar cel care a fost perceput ca cel care a scos USR-ul de la guvernare a fost domnul Dan Barna, vicepremier al Guvernului României, până în urmă cu trei săptămâni”.

”În al doilea rând, în momentul în care domnul Irineu Darău a intrat în cursă, deși era clar că domnia sa nu va câștiga, scopul intrării era tocmai de a rupe o parte din electoratul domnului Barna”, spune el.

 

Surpriză la alegerile pentru șefia USR PLUS

 

În opinia sa, ”în condițiile astea, domnul Cioloș a avut imaginea de cel bun, cel care poate să aibă o poziție fermă și tranșantă în raport cu PNL-ul și în special cu domnul Cîțu, pe de altă parte, să nu dea semnale care să fie extrem de vehemente, așa cum a dat domnul Barna”.

 
Andrei Țăranu, despre rezultatul primului tur al alegerilor pentru șefia USR PLUS