
Politică
Celelalte partide cer Congresului PNL să rezolve criza guvernamentală
guvern_coalit.jpg

"PNL şi UDMR fac parte din aceeaşi familie politică, suntem membri ai Partidului Popular European, suntem în aceeaşi coaliţie guvernamentală şi parlamentară şi dezideratele majore ne orientează în aceeaşi direcţie. Putem să avem şi avem dispute, dar pe parcursul anilor am fost parteneri de guvernare, am învăţat că într-o coaliţie e nevoie de răbdare, e nevoie de înţelegere şi, bineînţeles, e nevoie de compromisuri. Această experienţă este un prim argument, un motiv solid şi în 2021, în toamna congreselor partidelor din coaliţie, în condiţii politice, sociale şi economice dificile, să nu renunţăm la parteneriat şi să trecem peste neînţelegerile de moment, să trecem peste orgoliile personale. Până la urmă, politica este despre cetăţeni şi nu despre noi, nu despre politicieni", a punctat Kelemen Hunor, în discursul susţinut la Congresul PNL. Un al doilea argument, a adăugat el, este strâns legat de "promisiunile şi de programul de guvernare". "Aşteptarea cetăţenilor, după 13 ani de instabilitate politică, după o lungă perioadă lipsită de predictibilitate, este uriaşă. Oamenii, aşa este natura umană, îşi caută siguranţă, stabilitate politică şi predictibilitate. Anul trecut, în perioada campaniei electorale, noi am vorbit direct şi clar, am spus că, dacă va exista posibilitatea unei coaliţii post-electorale de centru-dreapta, trebuie să ne aşezăm la masă şi să formăm un guvern împreună. Astăzi aveţi o provocare uriaşă, veţi alege preşedintele PNL, dar cu toate emoţiile şi cu tot zgomotul această zi se va termina foarte repede. Problemele în schimb nu se vor termina - nu s-a încheiat pandemia, preţurile au explodat şi aş putea continua cu multe exemple", a spus Kelemen Hunor. El s-a referit la găsirea de soluţii şi în ceea ce priveşte criza demografică cu care se confruntă România prin scăderea accentuată a natalităţii, precum şi cea din sistemul de învăţământ.
Liderul UDMR a subliniat că responsabilitatea pentru rezolvarea acestor probleme este una comună.
"Va trebui să încercăm să refacem coaliţia începând de săptămâna viitoare. Voi staţi şi veţi sta în fruntea coaliţiei şi nu trebuie să pierdem săptămâni, ani, nu putem lăsa impresia că ne certăm între noi în coaliţie şi această ceartă ne ocupă tot timpul. Trebuie să lăsăm totul la o parte şi pentru că suntem în cursă contracronometru cu timpul, nu unii cu alţii. Aştept să abordăm toate aceste probleme, atât în coaliţia refăcută, dacă se poate, cât şi în şedinţele de Guvern şi în Camerele Parlamentului", a subliniat preşedintele UDMR.
PMP ”are încredere în maturitatea politică a PNL”
Și Partidul Mişcarea Populară le-a transmis liberalilor că sunt ”în faţa unor decizii hotărâtoare”. ”România este acum parte a familiei occidentale, are cele mai puternice garanţii de securitate din istoria sa. Weber şi Lopez s-au adresat către dumneavoastră, dar vă asigur că ceea ce se întâmplă aici este urmărit de marile capitale occidentale, care în acest moment sunt adevăraţii noştri parteneri", le-a transmis Cristian Diaconescu delegaţilor la Congresul PNL. "Este nevoie de o Românie modernă, în care nu au loc hoţia şi prostia. Partidul Mişcarea Populară este alături de Partidul Naţional Liberal. În familia popularilor europeni avem o colaborare foarte bună, inclusiv cu UDMR, atât în ceea ce priveşte dialogul politic, cât şi în legătură cu implementarea proiectelor decise de familia creştin-populară. Şi noi şi dumneavoastră avem datoria să întărim dreapta, mai ales în aceşti ani când avem o expansiune a extremismului de tot felul. Avem datoria să consolidăm statul de drept, să facem reformele necesare astfel încât să aducem bunăstarea dorită de români", a adăugat Cristian Diaconescu. Liderul PMP le-a mai transmis liberalilor să aibă înţelepciunea de a lua deciziile la aşteptările societăţii, adăugând că are încredere că PNL va găsi o rezolvare a crizei guvernamentale. "Respectând principiile şi valorile doctrinei marii familiei populare, putem fi parteneri cu acei politicieni care îşi doresc o Românie respectată...Am încredere în maturitatea politică a PNL şi sunt sigur că veţi găsi o rezolvare a crizei guvernamentale. România are nevoie de un guvern puternic şi determinat, care să poată face faţă provocărilor interne şi internaţionale. Acum, când avem o şansă istorică să modernizăm România, este nevoie de profesionalism, maturitate politică şi implicarea acelor oameni de stat pe care şi partidul dumneavoastră cu onoare îi pune în serviciul României. Vreau să cred că veţi găsi formula optimă pentru ca ţara să se poată dezvolta, într-un cuvânt să facem modernizarea pe care ne-o dorim", a conchis Diaconescu.
PSD promite că ”anticipatele vor readuce România pe calea normalității”
Un ultim mesaj a venit de la PSD. Președintele social democrat Marcel Ciolacu vorbește despre dictatură în ceea ce privește organizarea congresului PNL.„Doar anticipatele mai pot readuce România pe calea normalității”, spune liderul social-democrat. „Dictatură, în cea mai pură formă a ei! La 1.000 de cazuri și 19 decese pe zi, au interzis celui mai mare partid din România să-și țină alegerile interne. În schimb, la aproape 8.000 de cazuri și 140 de decese pe zi, au aranjat legile pentru ca partidul prezidențial să-și țină mărețul congres”, a scris sâmbătă pe Facebook Marcel Ciolacu. El susține că organizarea congresului este un „atentat la siguranța națională”. „Cinism și iresponsabilitate! Nimeni nu și-a permis să pună sănătatea și chiar viața românilor în pericol așa cum au făcut-o Iohannis, Cîțu, Orban și restul slugilor prezidențiale. Un veritabil atentat la siguranța națională! Au mers însă prea departe! Actualul Guvern va pleca – rapid! - prin moțiune de cenzură! Iar un președinte împotriva românilor și total rupt de realitate nu poate fi partenerul de dialog prevăzut de Constituția României”, a mai scris liderul PSD pe rețeaua de socializare.