Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ludovic Orban: Cîțu, dacă va mai fi prim ministru, va fi doar din mila PSD

orban.png

Sursa imaginii: 
Facebook / Ludovic Orban

Florin Cîțu a câștigat cursa pentru președinția PNL la Congresul de la sfârșitul săptămânii trecute în urma unei campanii ”caracterizate prin presiuni, amenințări, utilizarea puterii de stat în intimidarea membrilor PNL, promisiuni de bani publici” și implicarea, neconstituțională, a șefului statului, a declarat luni Ludovic Orban, fostul președinte al partidului.

Iată câteva din cele mai importante declarații ale lui Ludovic Orban:

 

 

- Sâmbătă și duminică am asistat la cele mai grave încălcări ale normelor democratice într-un partid politic. După o campanie în care racolarea s-a făcut cu arcanul, în care s-au dat afară zeci de susținători ai mei de către echipa lui Cîțu, o campanie caracterizată prin presiuni, amenințări, utilizarea puterii de stat în intimidarea membrilor PNL, au fost utilizate promisiuni de bani publici, în care președintele PNL a fost atacat mai mârșav decât de PSD, totul a culminat cu un așa-zis congres în care a fost încălcat în mod flagrant și grav un drept fundamental: dreptul de a alege liber.

- Mecanismele de control (folosite – n.r.) sunt desprinse din apanajul regimurilor totalitare. Să vezi miniștri, primari, cum împiedică exercitarea liberă a dreptului de vot – e fără precedent în democrație. Planificatorii acestei lovituri de partid, care au orchestrat cea mai puternică lovitură împotriva democrației și uneltele lor jalnice din interiorul și afara partidului și-au bătut joc de istorica glorioasă a PNL și au coborât PNL la cele mai joase cote de popularitate și distrugând aproape imaginea publică a PNL.

-  Dacă au făcut-o pentru a lua puterea în PNL, nu cumva o vor face și în ansamblul societății românești? Nu cumva ei sunt un pericol pentru democrația românească, dacă au fost în stare să își umilească colegi cu care au fost în campanii, dacă au fost în stare să-și amenințe prieteni, camarazi?

- Nu sunt înfrânt. Sunt pe câmpul de luptă și voi continua să lupt pentru libertate, democrație, pentru visul frumos pe care îl am despre România. Rămân același om care iubește țara, liberalismul, care acționează în conformitate cu tradiția PNL.

- Florin Cîțu nu înțelege un lucru (...) dacă aș fi în locul lui, mi-ar fi rușine să ajung președinte PNL așa cum a ajuns el. Cîțu nu înțelege un lucru, că nu va mai fi prim ministru. Sau dacă va fi priministru va fi din mila PSD. Asta înseamnă să-ți bați joc de toți simpatizanții PNL

- Președintele României a spus clar că îl susține pe Florin Cîțu, dar faptul că și-au construit campania pe ideea că e ordin de zi pe unitate de la Cotroceni să iasă CÎțu, eu nu l-am crezut. Am avut informații de la membrii care spuneau cum fac campanie diferiți președinți. Dar lucrurile s-au clarificat odată cu prezența președintelui Iohannis la congres, mesajul său în sprijinul lui Cîțu a fost fără echivoc.

- Mie, care port o răspundere foarte mare pentru alegerea lui Iohannis ca președinte al României, e un pic cam mult să vorbesc despre suspendarea președintelui