Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ursula von der Leyen: PNRR-ul României îndeplinește criteriile, dar „călătoria abia acum începe”

ursula.jpg

Image source: 
presidency.ro

„Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) va dezvolta România, iar după aprobare abia începe călătoria”, a spus șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prezentă la București pentru aprobarea PNRR, prin care România va putea accesa 29,2 miliarde de euro.

Ursula von der Leyen a mulțumit pentru primirea pe care a avut-o la Spitalul Universitar București, cel mai mare spital din țară și a spus că vor fi investiții, prin PNRR, astfel încât România va avea un sistem de sănătate mai bun.

„Vreau să aplaud conducerea spitalului și medicii, asistentele, angajații din sănătate. Am fost impresionată de ceea ce mi-ați prezentat și a fost nemaipomenit să văd nu doar profesionalismul, dar și dedicarea și motivația pe care o aveți. Am fost impresionată de planul de inovare (...). PNRR va putea să vă ajute să puneți unele idei pe direcția bună”, a spus șefa Comisiei Europene.

Ursula von der Leyen a spus că planul de redresare este cel mai bun plan pentru dezvoltare care există și de care are nevoie România pentru viitor. Ea a spus că prin PNRR se susțin investițiile verzi, precum transportul sustenabil, pentru infrastructură de transport feroviar și cu metroul.

Jumătate de miliard de euro e alocat special pentru producerea de energie verde.

Ursula von der Leyen a mai spus că 21% din total banilor sunt pentru digitalizare. Ea a precizat că serviciile publice trebuie să fie mai ușor de accesat și o să fie realizat un Cloud guvernamental.

Investiții vor fi și în producția de energie verde: „Trebuie să lucrăm și la salariul minim pentru a-i putea susține pe oamenii care sunt în nevoie”.

Prin PNRR se urmărește și digitalizarea educației.

„Investim în sisteme de educație. Generația următoare cu siguranță merită acest lucru. Este un pas important. Sunt 29 de miliarde de euro la mijloc. Este bine să fiu azi aici, dar nu este sfârșitul călătoriei. Acum trebuie să implementăm toate aceste lucruri, implementarea proiectelor, absorbția fondurilor sunt importante. Trebuie respectate toate cerințele. Vreau să știți că voi fi alături de dumneavoastră în toți acești pași care trebuie făcuți”, a spus șefa CE.