Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Siegfried Mureșan: România ar putea primi avansul din PNRR în șase-opt săptămâni

Siegfried Muresan Romania avans PNRR.jpg

Siegfried Mureșan atrage atenția că fără reforme, România nu va primi banii din PNRR (Sursa foto: Facebook/Siegfried Mureșan)
Siegfried Mureșan atrage atenția că fără reforme, România nu va primi banii din PNRR (Sursa foto: Facebook/Siegfried Mureșan)

România riscă să piardă bani din PNRR, dacă nu face reforme și nu-și îndeplinește angajamentele, declară la RFI eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan, care crede că ”reformă nu mai poate rămâne doar un cuvânt gol, fără conținut”. În opinia sa, ”lipsa unei majorități parlamentare clare, hotărâte, pro-europene va face dificilă, chiar imposibilă implementarea acestor reforme”. Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) a fost aprobat de Comisia Europeană. România ar urma să primească în total 29,2 miliarde de euro.

Siegfried Mureșan spune că România ar putea primi avansul din PNRR în cel mult opt săptămâni: ”Ieri, în cadrul vizitei efectuate la București, președinta CE, Ursula von der Leyen, a anunțat faptul că CE a dat avizul pozitiv privind PNRR depus de Guvernul României. Aceasta este prima și cea mai importantă etapă, pentru implementarea acestui plan. Este cea mai importantă, deoarece Comisia Europeană are obligația de a implementa din partea UE acest plan, de a-l superviza și de a se asigura că legislația europeană este respectată și faptul că ieri, Comisia Europeană a dat undă verde este din punct de vedere al substanței programului, etapa cea mai importantă. Etapa următoare este aprobarea oficială, formală, finală, în Consiliul UE, în formatul Consiliului miniștrilor de Finanțe. Ne așteptăm la această aprobare în termen de o lună. Planurile naționale de redresare și reziliență ale altor țări aprobate până acum au fost aprobate în Consiliu la aproximativ o lună după aprobarea în Comisie. Acea aprobare este practic certificarea dovezii de plată, a faptului că România va primi prima tranșă. Vom primi această tranșă la foarte puțin timp după aprobarea finală din Consiliu, în foarte puține săptămâni. Comisia va trebui doar să finalizeze documentele contractuale după aprobarea în Consiliu și România va primi acea tranșă, deci cândva în șase-opt săptămâni din momentul de față, cel mult”.

 

PNRR, aprobat de CE. România va primi 29,2 mld euro. Iohannis: E o victorie de etapă

 

PNRR, o miză de ”totul sau nimic”. Uriașa responsabilitate a guvernului și administrațiilor locale

 

Reporter: Pentru a obține banii din PNRR, România trebuie să facă unele reforme, banii nu ne intră în buzunar, pur și simplu. Or autoritățile au un termen foarte strâns pentru a face investițiile, cinci ani. Dacă țintele nu sunt atinse, România va trebui să vireze banii înapoi. Din moment ce reformele stagnează de 30 de ani, de ce am fi încrezători că totul se va accelera acum și că vom fi capabili să facem în cinci ani ce nu am făcut în 30?

Siegfried Mureșan: Acum, în cadrul implementării PNRR, reformă nu mai poate rămâne doar un cuvânt gol, fără conținut. Reforma trebuie să devină o serie lungă de inițiative legislative, adoptate, trecute prin Parlament și implementate, cu rezultate concrete în realitate. Altfel și vreau să fiu foarte clar, riscăm să pierdem bani din PNRR, să nu absorbim toți banii ce ne stau la dispoziție și chiar să fim obligați să returnăm CE bani pe durata programului, dacă nu ne îndeplinim angajamentele. Banii din PNRR vin cu totul altfel decât celelalte fonduri europene cu care am fost obișnuiți, unde banii veneau la finalizarea lucrării, construiai podul, depuneai documentația, podul era construit și lucrarea îți era decontată. Aici, banii vin altfel, mecanismul este diferit. Mecanismul este următorul: primim pre-finanțarea, 13%, acum, după care de două ori pe an, din șase în șase luni de zile, Guvernul României depune documentații la CE privind investițiile efectuate și reformele îndeplinite. Pe baza acestor angajamente îndeplinite, Comisia Europeană virează periodic, din șase în șase luni, de două ori pe an, tranșe României.

 

Reporter: Dar pentru a face reforme, e nevoie de un Guvern stabil. Or în România, soarta Cabinetului Cîțu e incertă. Practic, noi nu știm acum dacă acest Guvern va mai exista peste o lună, dacă va fi un Cabinet minoritar sau pur și simplu un alt Executiv. Cât contează instabilitatea politică în contextul PNRR?

Siegfried Mureșan: Nu sunt nici lider de partid, nici lider al coaliției de guvernare și nici analist politic, de aceea nu sunt persoana potrivită pentru a vă putea răspunde la această întrebare. Vă pot spune doar un lucru: este nevoie de o majoritate clară, transparentă, la vedere, pro-europeană, care să susțină aceste reforme, în spirit european. E clar că lipsa unei majorități clare, hotărâte, pro-europene va face dificilă, chiar imposibilă implementarea acestor reforme.

 
Siegfried Mureșan, despre banii și reformele din PNRR