Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franța va livra Greciei trei fregate. Un contract de cca 3 miliarde de euro

fregata.png

Fregată de tip Belharra, de producție franceză
Sursa imaginii: 
AFP via France24

Președintele Franței Emmanuel Macron și premierul grec Kyriakos Mitsotakis au semnat marți un contract pentru livrarea către Atena a trei fregate militare de tip Belharra, de producție franceză, o tranzacție estimată la cca 3 miliarde de euro.

Potrivit AFP, este primul contract militar internațional important anunțat de Franța după anularea de către Australia a megacontractului în valoare de 55 de miliarde de euro referitor la livrarea de submarine franceze.

Fregatele vor fi construite chiar în Franța, la Lorient.

Premierul grec a precizat că numărul fregatelor comandate ar putea crește, date fiind ”necesitățile forțelor navale grecești”

Programul de înarmare al Greciei, în plină desfășurare în această perioadă, vizează contracararea provocărilor Turciei din estul Mării Mediterane, față de care atât Grecia cât și Franța și-au manifestat oficial îngrijorările.

Președintele Macron a ținut să sublinieze că parteneriatul militar cu Grecia reprezintă ”un prim pas, îndrăzneț, către autonomia strategică europeană”.

La începutul acestei luni premierul grec a anunțat încheierea unui contract pentru achiziționarea a șase avioane militare de vânătoare Rafale, după ce în ianuarie a fost semnat un contract pentru livrarea a 12 astfel de aparate.