Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cine se află în spatele clubului de fotbal Sheriff Tiraspol? (reportaj AFP)

sheriff_tiraspol_fotbal.png

Antrenament la FC Sheriff Tiraspol, 11 septembrie 2021
Image source: 
AFP via France24

Reporterii AFP s-au deplasat la Tiraspol pentru a afla mai multe despre clubul transnistrean Sheriff și au realizat următorul reportaj:

Tiraspol este capitala unei nebuloase, de fapt o enclavă separatistă rusă, Transnistria, înființată pe teritoriul Republicii Moldova după un scurt război care a avut loc aici după prăbușirea URSS, în 1991.

Existența acestei enclave este asigurată de cca 1500 de soldați ruși și de grațioasele livrări de gaz natural ale Moscovei, care ține să aibă aici un fel de avanpost, ca replică la extinderile succesive ale Uniunii Europene și NATO.

Această republică autoproclamată are o monedă proprie, o Poliție proprie și păstrează o puternică nostalgie a perioadei sovietice, fie numai și dacă amintim steagul ei, pe care apare secera și ciocanul, sau statuile lui Lenin din capitală.

Drapelul Transnistriei (Republica Moldovenească Nistreană). Foto: wikipedia.org  

Dar puterea de facto aici o deține grupul Sheriff, a cărui emblemă – o stea cu cinci raze, care seamănă cu cea a șerifilor americani, se vede peste tot.

Grupul a fost fondat de Victor Gushan, un fost polițist, care acum controlează absolut tot: energie, alcool, oțel, supermarketuri, stații de benzină și, bineînțeles, clubul de fotbal, care recent a creat senzație după ce a învins, în Liga Campionilor, pe Sahtior Donețk.

”Gushan e personajul central aici, atât economic cât și politic. De altfel grupul Sheriff sponsorizează și de fapt controlează partidul de guvernământ, Reînnoirea”, explică Anatoli Diroun, director al Școlii de studii politice din Tiraspol.

Domnul Gushan, care nu a dorit să acorde un interviu agenției AFP, a fondat grupul Sheriff în 1993, în parteneriat cu alt fost polițist, Ilia Kazmaly, profitând de procesul de ”privatizare” din perioada capitalismului sălbatic din anii 1990.

Valeri Litskaï, consilier al președintelui din acea vreme și fost ministru de externe, spune că grupul controlează mai multe companii și recunoaște că a folosit ”metode brutale”.

”A fost un război dur, cimitirele noastre sunt pline de bandiți...”, spune el. Recunoaște că autoritățile de atunci ”nu țineau să afle cine ucide pe cine”. ”Nu e o treabă frumoasă, dar asta e realitatea...”, adaugă el.

Astăzi nimeni nu contestă supremația grupului Sheriff. Potrivit organizației de investigații RISE Moldova, grupul încasează cam o treime din bugetul statului autoproclamat.

Companiile grupului exportă aproape orice, de la produse textile și siderurgice, până la caviar, în toată Europa, Statele Unite și Japonia.

Actualul președinte al Transnistriei, Vadim Krasnosselski, nu găsește suficiente cuvinte de laudă pentru grupul Sheriff, care i-a finanțat campania electorală: ”Crează locuri de muncă, fac investiții... sunt parteneri de încredere”.

Statisticile la care am avut acces redau însă o altă imagine: populația autoproclamatei republici s-a înjumătățit în ultimii 30 de ani, ajungând azi la doar 250 000 de locuitori. Motivul principal îl reprezintă salariile foarte mici, mai mici chiar decât cele din R Moldova, cunoscută ca fiind cea mai săracă țară din Europa.

Potrivit lui Andreï Mospanov, de la Institutul de cercetări ISPIRR din Tiraspol, tinerii nu mai pleacă doar în Rusia, ca până acum, ci și în Occident. ”A apărut o diversificare a opțiunilor”, explică el.

Tânăra președintă a R Moldova, pro-europeana Maia Sandu, dorește aderarea țării sale la UE și a cerut retragerea trupelor rusești din Transnistria. Dar pentru vechea generație, cea a fostului ministru Litskaï, nimic nu se va schimba: ”Rusia ne dă gratis gaze naturale și soldați... suntem foarte mulțumiți”...