Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Stanomir: Am îndoieli cu privire la intenția PSD de a-și vota propria moțiune

stanomir.png

Ioan Stanomir este profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti.
Ioan Stanomir este profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti.
Sursa imaginii: 
RFI

PSD a depus, marți, propria moțiune de cenzură împotriva Guvernului Cîțu. Demersul parlamentar intitulat „Stop sărăciei, scumpirilor şi penalilor! Jos Guvernul Cîţu” va fi citit joi în Parlament, iar săptămâna viitoare, marți mai exact, urmează a fi votat, USR PLUS și AUR anunțând deja că vor vota pentru dărâmarea Guvernului Cîțu.

Executivul este vizat în continuare și de moțiunea USR PLUS și AUR depusă la începutul lunii, dar blocată în Parlament de PNL, cu ajutorul PSD și UDMR. Marți, Curtea Constituțională e decis că Parlamentul nu a respectat obligația de a comunica Guvernului depunerea moţiunii, dar în ciuda acestei probleme de natură constituțională moțiunea USR PLUS își poate urma traseul parlamentar.

Ioan Stanomir, profesor de drept constituțional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, explică la RFI că, în ciuda aparențelor, Guvernul Cîțu ar putea trece cu bine de moțiunile care îl vizează. „PSD are interesul de a lăsa PNL să își continue degringolada”, crede Ioan Stanomir.

„Era de prevăzut că victoria lui Cîțu la Congres va echivala de fapt cu o înfrângere. În PNL, există o aripă care s-a coagulat în jurul lui Ludovic Orban, care poate fi decisivă în cazul unui vot (...) Poziția lui Klaus Iohannis în spatele lui Florin Cîțu a contat foarte mult. Dar victoria lui Florin Cîțu este complicată”, subliniază profesorul Universității București.

Ioan Stanomir mai spune că are îndoieli cu privire la intenția PSD de a-și vota propria moțiune: „Mai degrabă suspectez de demagocie declarațiile lui Marcel Ciolacu. PSD are de ales între două scenarii: unul pe termen scurt și mediu care înseamnă erodarea dramatică a Guvernului Cîțu și scenariul alegerilor anticipate”.

„E clar că, dacă ajungem la alegeri anticipate, vom avea majoritate PSD”, conchide Ioan Stanomir.

Ascultă:

 
Ioan Stanomir, despre criza politică