
Politică
Dan Barna la RFI: USR PLUS va vota moțiunea de cenzură a PSD. Amenințările lui Cîțu sunt ridicole
Dan Barna USR PLUS motiune cenzura PSD.png

Dan Barna: A fost o decizie ieri a Biroului Național al USR PLUS, o decizie în unanimitate, vom vota orice moțiune, moțiunea care ajunge prima la vot va avea susținerea noastră.
Reporter: Dar dacă votați moțiunea PSD, asta ar însemna să susțineți demersul partidului care v-a blocat propria moțiune în Parlament. De ce ați face asta?
Dan Barna: În politică, obiectivul politic este cel determinant, nu instrumentul. Noi am spus foarte clar, din momentul în care premierul Florin Cîțu a decis să ne împingă afară din coaliție, am spus că acest premier nu mai are susținerea USR PLUS. Am fost consecvenți în toată această perioadă, suntem singurii care nu s-au sucit, nu au spus că ba votăm, ba nu votăm, ba că îl susținem pe premier, ba că nu îl susținem, cum face PSD de aproape o lună și jumătate (...).
Reporter: Realist vorbind, ce șanse dați acestei moțiuni de cenzură?
Dan Barna: Asta depinde foarte mult dacă PSD-ul și Marcel Ciolacu decid să-l susțină mai departe pe Florin Cîțu și atunci se poate intra direct într-o logică de Guvern PNL-PSD. Altfel, eu cred că această moțiune are șanse foarte mari să treacă. Dacă PSD-ul depunând moțiunea, și-o și votează, moțiunea are toate șansele să treacă, există nu doar teoretic, ci și practic, declarații explicite ale suficientor forțe din Parlament ca moțiunea să treacă.
Reporter: Veți discuta cu cei de la PSD?
Dan Barna: Nu, n-am discutat și nici nu e nimic de discutat aici. O moțiune este un instrument parlamentar prin care se pune la îndoială susținerea sau nu a Guvernului. Fie această moțiune va arăta că Florin Cîțu are susținere parlamentară, deci că PSD-ul îl susține, fie această moțiune îl va convinge în sfârșit pe premierul Florin Cîțu că disprețuind și neacordând nici un fir de respect USR PLUS în calitate de parteneri, nu are susținere parlamentară (...).
”Am văzut un USL activ”
Reporter: Aveți dubii față de seriozitatea moțiunii de cenzură a PSD?
Dan Barna: Aici nu mai este o chestiune de dubii, este o moțiune de cenzură care va ajunge la vot. Dincolo de declarații, de retorică, de burtiere de la televiziuni, actul politic al votului este cel care arată României adevărata poziționare. Noi am spus foarte clar, Florin Cîțu nu mai are susținerea noastră, vom vota o moțiune de cenzură împotriva domniei sale, astfel încât PNL să vină cât mai repede cu un premier competent și capabil să înțeleagă că România are nevoie de o coaliție și nu poate să funcționeze doar pe bunul plac al unui om, pentru care pălăria de premier e prea mare. Din această perspectivă, vom vedea dacă PSD-ul depunând o moțiune și o și votează sau vedem iarăși o contorsiune, cum am văzut atâtea în ultimele două săptămâni, în care respectarea Constituției a fost pur și simplu aruncată la coș, cu cele mai stranii explicații.
Reporter: Dar din moment ce moțiunea de cenzură a USR PLUS și AUR a fost blocată permanent în Birourile Permanente reunite ale Parlamentului de către PSD și PNL, asta nu vă spune că de fapt, social-democrații nu vor demiterea lui Florin Cîțu?
Dan Barna: Acum, dacă ne uităm la ce s-a întâmplat în ultima perioadă, când am văzut un USL activ, am văzut un PNL-PSD cot la cot, braț la braț, chiar am văzut o declarație a fostului președinte PNL, foarte plastică, spunând că PSD nu și-a apărat niciodată propriii premieri așa cum îl apără pe Florin Cîțu, apare această întrebare, e corect. Pe de altă parte, ieri, totuși, ei au depus propria moțiune de cenzură, adică ar trebui să fie un nivel de schizofrenie destul de mare să-și depună propria moțiune de cenzură și apoi să nu participe la votul ei, dar nimic nu e exclus, am văzut, PSD și Florin Cîțu colaborează foarte bine. Votul moțiunii de cenzură va confirma dacă avem Guvern minoritar sau Guvern PNL-PSD, așa cum este în această perioadă sau în cele din urmă, acest premier și acest Guvern care nu mai are susținere va pica și vom intra într-o logică de ieșire din criză cât mai rapidă.
Situație inedită: PSD a depus propria moțiune de cenzură, după cea a USR PLUS și AUR
Joacă PSD la cacealma? Gabriel Zetea: Vom vota orice moțiune de cenzură va fi la vot
Reporter: Simțiți că USR PLUS este atras într-o capcană a PSD-ului?
Dan Barna: Nu, în nici un moment. Știți care e paradoxul în momentul de față, în această țară? Vechea clasă politică încă nu reușește să ia USR PLUS în serios. Noi suntem singurii care din primul moment am spus un singur lucru, n-am făcut balet, n-am venit cu condiții absurde, nu ne-am sucit, n-am scos iepuri din joben și alte lucruri de genul acesta, am fost foarte clari, am intrat într-o coaliție în care am cerut un singur lucru, respect ca parteneri. Nu suntem partid balama, nu suntem umeraș de agățat voturi, suntem un partid care a intrat la masa negocierilor cu niște obiective în programul de guvernare, am bătut palma cu partenerii noștri, PNL și UDMR și am spus aceste lucruri le vom face împreună. Am început să guvernăm, am constatat că premierul în mod sistematic a blocat sau a respins marea majoritate a inițiativelor USR PLUS prezente în programul de guvernare agreat. Ne-a dat afară un ministru, am acceptat-o, pe logica e la început de drum, e lipsă de experiență, hai să punem pe hârtie un cadru și niște reguli. S-a întâmplat a doua oară, am spus foarte clar că pentru noi nu există opțiune, dacă aruncă la coș tot ce a semnat și tot ce ne-am înțeles și nu respectă nimic din astea, nu putem să rămânem ca paiațe. Ne-a spus nu mă interesează, îmi asum. Și-a asumat aruncarea României în criză, suntem în acest moment politic foarte clar, Florin Cîțu nu mai are susținerea USR PLUS, o vom confirma la vot. Dincolo de asta, e retorică, toate amenințările din fiecare zi ale premierului sunt ridicole.
Reporter: Nu-l mai vreți premier pe Florin Cîțu, nu mai aveți încredere în el, după cum ați spus în repetate rânduri, dar tot cu el ați negocia eventuala refacere a coaliției, pentru că este noul președinte al PNL.
Dan Barna: Da, asta este realitatea politicii. PNL a decis că Florin Cîțu le reprezintă valorile și personalitatea domniei sale reprezintă valorile PNL, înțelegem lucrul acesta, îl respectăm, nimic de zis. Ne așezăm la masă, dacă se vine cu o nouă propunere de premier, ne așezăm, discutăm despre calendarul de reforme, care sunt miza importantă pentru noi. Vreau să fiu foarte explicit: pentru USR PLUS, miza nu este revenirea la guvernare pentru o poziție sau alta sau pentru niște prefecți. Miza este să cădem de acord pe acest calendar de reforme, despre care am tot vorbit, pe care l-am pus pe hârtie data trecută cu Florin Cîțu, la momentul Vlad Voiculescu și care nu s-au întâmplat (...).
”Nu există nici un acord între USR PLUS și AUR”
Reporter: Va pierde USR PLUS în ochii electoratului, din cauza depunerii moțiunii de cenzură alături de formațiunea extremistă AUR? Ați reușit să validați un partid neo-fascist, care până acum era izolat în Parlament.
Dan Barna: Nu există și vreau să fiu perfect limpede, nu există nici un acord, înțelegere, protocol, promisiune măcar, cu cei de la AUR, pe nimic altceva.
Reporter: Dar aveți un acord verbal în privința moțiunii.
Dan Barna: Nu a existat nici o secvență în care eu să mă fi așezat la masă cu vreun lider AUR și să zicem bun, hai să batem palma și să stabilim ceva. Am spus inițiem o moțiune de cenzură, orice parlamentar care vrea s-o susțină e binevenit, pentru că moțiunea de cenzură are exact această particularitate, niște parlamentari pun la îndoială susținerea Guvernului, pun instrumentul moțiunii de cenzură în Parlament, oricine poate să semneze. Cei de la AUR au spus semnăm moțiunea de cenzură. Foarte bine, s-a adunat numărul de voturi, moțiunea ar fi trebuit să fie votată. Faptul că PSD și PNL, USL 2.0 funcționând, au blocat-o, încălcând Constituția în mod explicit, lucru confirmat și de CCR arată că din păcate am făcut niște pași mari în spate în ceea ce înseamnă democrația în România. Dar repet, instrumentul parlamentar nu arată nimic altceva decât o moțiune de cenzură, un element punctual. Sunt multe inițiative parlamentare în care tot Parlamentul votează în unanimitate. Sau să luăm un exemplu relevant, primari în două tururi. Și cei de la AUR susțin modificarea legii electorale, pentru a avea alegerea primarilor în două tururi (...).
Reporter: Dar aici nu vorbim de un simplu proiect de lege, pe care l-ar putea vota orice partid, vorbim de un demers comun, de o acțiune politică, pe care o faceți în comun cu AUR. Asta înseamnă că aveți sprijinul lor, i-ați făcut să pară frecventabili, rezonabili.
Dan Barna: Nu, nu sunt nici mai rezonabili, nici mai frecventabili decât au fost până acum. Moțiunea de cenzură este un instrument pe care poate să-l depună orice parlamentar. În momentul în care noi am zis depunem o moțiune de cenzură împotriva unui premier pe care nu-l mai susținem, oricine din Parlament care este acolo cu niște voturi ale unei bucăți de Românii poate să-și exprime susținerea sau nu pentru Guvern.