Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Directorul Agenţiei franceze anticorupţie, la București: Corupția este un fel de dublare a impozitelor

coruption.jpg

Directorul Agenţiei franceze anticorupţie, Charles Duchaine
Sursa imaginii: 
privesc.eu

Corupţia în societate este asemenea unui impozit plătit dublu, iar corupţia la nivel mic costă foarte mult atât statul, cât şi cetăţenii, a declarat marţi directorul Agenţiei franceze anticorupţie, Charles Duchaine, aflat într-o vizită de două zile în România.

"Sunt câteva ţări în care există, într-un fel, tradiţia de a plăti lucruri care sunt accesibile gratis, unde există intermediari care cer bani pentru a obţine o autorizaţie şi care, când tragi linie, au în jurul lor oameni care le datorează ceva. Asta nu există în Franţa, dar s-ar putea întâmpla mâine şi cred că trebuie să ne gândim că astfel de comportamente nu au un fundament cultural.

Dacă e cultural, ar trebui să schimbăm cultura. Sunt ţări în care vi se spune că asta se întâmplă pentru că funcţionarii nu sunt destul de bine plătiţi. Nu spun că e fals, e posibil. Dar sunt ţări în care funcţionarii sunt bine plătiţi şi există acest gen de corupţie. Trebuie să schimbăm mentalităţile (...) iar pentru asta trebuie să explicăm oamenilor cât îi costă. Pentru că îi costă mult. Poate părea fără importanţă, dar este mult", a spus oficialul francez în cadrul unei conferinţe de presă, potrivit Agerpres.

Duchaine a subliniat necesitatea de a preveni corupţia şi de a pune accent pe educaţie.

"Cred că la nivelul acesta trebuie să mizăm mult pe prevenţie, pentru că nu există represiuni asupra micii corupţii. Nu va fi niciodată o prioritate, deci trebuie să mizăm pe prevenţie şi pe educaţie. Dacă vreţi, corupţia e un impozit pe care îl plătiţi dublu", a explicat el.

Totodată, el a vorbit despre importanţa voinţei politice în lupta anticorupţie.

"Corupţia este infracţiunea puterii, infracţiunea puterii politice, infracţiunea puterii economice, este infracţiunea celor puternici, iar lupta contra corupţiei trebuie să fie vină dintr-o voinţă politică foarte puternică", a punctat oficialul.

Potrivit directorului Agenţiei franceze anticorupţie, în acest domeniu este nevoie de un efort comun. "Corupţia, precum poluarea, nu e o problemă pe care fiecare o rezolvă în colţişorul lui", a afirmat Duchaine.