Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ce a tensionat din nou relația Budapesta-Kiev

conducta.jpg

Ce a tensionat din nou relația Budapesta-Kiev
Ce a tensionat din nou relația Budapesta-Kiev
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Săptămâna aceasta relaţiile dintre Ungaria şi Ucraina, grevate de mulţi ani de diverse controverse, au ajuns la un nou moment tensionat. De data aceasta conflictul diplomatic a fost generat de un acord de import de gaze pe termen lung, încheiat între Ungaria şi Rusia.  

În ultimul deceniu, relaţiile ungaro-ucrainiene au avut puţine momente pozitive. De cele mai multe ori, tensiunile au fost legate de situaţia minorităţii maghiare din Ucraina, în număr de ca. 150 de mii, majoritatea cărora trăiesc în zona graniţei dintre cele două ţări. Un moment critic a fost cel din septembrie 2017, când parlamentul de la Kiev a adoptat o nouă lege a educaţiei. Guvernul ungar a reacţionat vehement, acuzând Ucraina că limitează dreptul minorităţilor naţionale, printre care şi a maghiarilor, de a-şi folosi limba maternă. Ministerul ungar de externe a pus în vedere că dacă se va continua această politică, atunci Budapesta va bloca toate iniţiativele Ucrainei pe plan internaţional, inclusiv eforturile de integrare în NATO. La scurt timp după aceasta, Ungaria a blocat formarea Comisiei NATO-Ucraina, un forum extrem de important pentru Kiev. Ungaria şi-a menţinut această poziţie în ciuda apelurilor repetate ale Statelor Unite de a nu amesteca cele două chestiuni, respectiv promovarea intereselor minorităţii maghiare şi adâncirea relaţiilor dintre NATO şi Ucraina, văzute de Washington ca un element important de contracarare a extinderii sferei de influenţă a Rusiei.

Anul trecut relaţiile păreau să se amelioreze între Kiev şi Budapesta, dar dezgheţul nu a durat mult. În perioada alegerilor locale din Ucraina, oficiali ungari s-au deplasat în ţara vecină pentru a încuraja maghiarii minoritari să voteze candidaţii maghiari. Aceasta după ce autorităţile ucrainiene au atenţionat în repetate rânduri Ungaria să se abţină de la aceste acţiuni, văzute ca amestec în treburile interne ale ţării. Ministerul de externe ungar a răspuns că nu vede nimic rău în iniţiativa politicienilor ungari.
Între timp, chestiunea importurilor de gaz se acutiza, mai ales după expirarea la finele anului 2019 a acordului pe 10 ani care reglementa tranzitul prin Ucraina a gazului vândut de Rusia ţărilor europene. Acordul a fost reînnoit în ultima clipă, dar în paralel, fiecare ţară urmărea încheierea unei afaceri pe cont propriu, cu condiţii cât mai favorabile, cu Rusia. Un rezultat al acestor negocieri a fost contractul semnat luni între Rusia şi Ungaria, pe o perioadă de 15 ani. Pe baza acordului, Ungaria va importa gaz rusesc printr-un interconector comun cu Serbia şi o conductă din Austria. Noutatea este că până acum, gazul rusesc era transportat în Ungaria prin Ucraina, iar noul acord reprezintă pierderi financiare substanţiale pentru Kiev.

 

 
Corespondentul RFI la Budapesta, Balasz Barabas