Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”Corupția este parte din cultură? Atunci, să schimbăm cultura!” (oficial francez anticorupție)

coruption_0.jpg

Directorul Agenţiei franceze anticorupţie, Charles Duchaine la Ambasada Franței în România, București, 28 septembrie 2021
Sursa imaginii: 
privesc.eu

Am avut marți seara la Ambasada Franței o interesantă discuție cu directorul Agenţiei franceze anticorupţie, Charles Duchaine, aflat într-o vizită de două zile în România. O vizită în care s-a întâlnit cu conducători ai instituțiilor implicate la noi în lupta anticorupție, de la Ministerul Afacerilor Interne la Agenția Națională de Integritate și DNA, dar și cu organizații profesionale și neguvernamentale.

Unul dintre pasajele cele mai interesante ale discuției a fost cel legat de prevenție și conștientizare. Și spun aceasta pentru că adeseori suntem tentați să vedem mai ales partea de reprimare a actelor de corupție – legitimă, desigur, dar insuficientă dacă, așa cum interlocutorul nostru spunea la un moment dat, acceptarea corupției tinde să devină parte a culturii unei comunități.  

Cunoscător al României, pe care a vizitat-o în mai multe rânduri începând cu anul 2005, directorul Agenției franceze anticorupție a atras atenția asupra dificultății luptei anticorupție, în România, în Franța și oriunde.

 

Lupta cu un inamic invizibil și puternic

”E dificil, fiindcă este vorba despre infracțiuni clandestine, care nu se văd. Și ceea ce face lupta chiar mai complicată, în afară că nu se produce la vedere, este faptul că vorbim despre o infracțiune a puterii, a puterii politice, economice, a celor puternici în general.

Lupta împotriva corupției trebuie să se bazeze pe o voință politică foarte puternică. Aici și peste tot. Și sunt rare cazurile în care oamenii vor căuta instrumente care se vor întoarce împotriva lor. Este dificil, pentru că, așa cum spuneam, luptăm împotriva unui inamic adesea invizibil.

Tocmai pentru că este așa, doar măsurile punitive nu sunt suficiente. Avem interesul unei politici de prevenție, care nu poate rezolva totul, evident, dar care poate evita numeroase situații și care poate schimba, de fapt, cultura, starea de spirit.

Este important să-i facem pe oameni să înțeleagă de ce corupția este inacceptabilă. Chiar și cea mică, la fel ca cea medie și mare”.

Dar care sunt, în cele din urmă, efectele corupției asupra democrației?

”Sunt acțiuni care subminează instituțiile democratice și duc, până la urmă, la o rezistență în a plăti impozitele. Mulți vor spune: de ce să mai plătim impozite dacă acești bani sunt furați? Astfel că principiul conformării fiscale, fundamental pentru democrație, este pus în pericol.

Cred că oamenii nu sunt suficient de conștienți de aceste lucruri și trebuie să le explicăm. Sunt aici și pentru că criminalitatea devine din ce în ce mai mult internațională. Corupția, ca și poluarea, nu pot fi tratate de fiecare în colțișorul său.

Deci trebuie să convingem ansamblul țărilor să acționeze de aceeași manieră. Știu că pare un pic utopic, dar trebuie să găsim modalități de a acționa împreună, de a găsi poziții comune. Și acesta este unul dintre motivele pentru care ne-am întâlnit cu colegii de la DNA.

 

Are UE suficiente instrumente pentru a lupta împotriva corupției transfrontaliere?

”Nu cred că avem instrumentele suficiente la nivel european. Pentru ca prevenția și pedepsirea să funcționeze cu adevărat trebuie să avem aceleași reguli pentru toți.

Pentru aceasta trebuie ca mai întâi să le definim, să le stabilim. Noi sperăm că directivele europene vor determina statele să pună în aplicare reguli comune sau compatibile. Pentru că nu trebuie să uniformizăm totul, fiecare țară are istoria sa, sistemul său de drept, cultura, mentalitatea sa.

Dar la fel de bine trebuie să cădem de acord ca legislațiile și acțiunile să conveargă la un moment dat. Deci trebuie găsite instrumentele comune și limbajul comun.

Evident că aici este și o dimensiune culturală, în unele țări există obiceiul de a se plăti ceva pentru a obține unele lucruri la care n-ar avea dreptul, unde există intermediari care facilitează anumite servicii în schimbul plății, cum ar fi autorizații. Acestea nu există în Franța dar mâine ar putea să existe.

Oamenii circulă mult și unele obiceiuri pot fi exportate sau importate. Dar nu ar trebui să le considerăm chestiuni legate de cultură, iar dacă este așa, trebuie să schimbăm cultura. Și pentru a schimba aceasta trebuie să le explicăm oamenilor cât îi costă toate acestea în realitate. Pentru că totul, în final, costă foarte mult. Dacă vreți, corupția este un impozit pe care îl plătești de două ori” – a concluzionat directorul Agenției franceze anticorupție Charles Duchaine.

 
Eurocronica din 30 septembrie 2021