Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Marcel Ciolacu la RFI: Înainte de a fi pesedist, sunt român. Vom vota moțiunea de cenzură

marcel_ciolacu_pesedist_roman_motiune_cenzura.jpg

Președintele PSD, Marcel Ciolacu
Sursa imaginii: 
Facebook/Marcel Ciolacu

Este exclus ca PSD sau cineva din partid să nu voteze această moțiune de cenzură, declară la RFI președintele formațiunii, Marcel Ciolacu. El precizează că parlamentarii PSD vor fi prezenți marți în Parlament și vor vota la vedere. Liderul social-democrat mai afirmă că este exclus ca PSD să susțină un eventual Guvern minoritar PNL.

Reporter: Există suspiciunea că PSD nu-și va vota propria moțiune de cenzură. O veți vota?

Marcel Ciolacu: Am văzut și eu declarația domnului Barna. Să știți că cel mai mare pericol al unui politician este să devină ridicol. Îi recomand domnului Barna chiar dacă vrea să atace o persoană politică sau un adversar politic, este bine totuși, să pună niște supoziții, care să aibă cât de cât ceva cu realitatea. Este exclus ca Partidul Social Democrat sau cineva din PSD să nu voteze această moțiune. Am și vorbit cu colegii mei, am trimis și un mesaj ieri, să evite întâlnirile publice, astfel încât să nu avem probleme că vor contracta coronavirus. Sunt ferm convins, cei 157 de parlamentari ai PSD vor fi prezenți marți și vor vota la vedere, cum este și normal, ca Guvernul Cîțu să plece. Cred că trebuie să devenim serioși, e un demers serios.

 

Reporter: Spuneați că cel mai mare pericol al unui politician este să devină ridicol, dar vă amintesc că PSD asta a făcut acum câțiva ani, când și-a demis premierul în Parlament.

Marcel Ciolacu: A fost o decizie politică, a fost un act politic asumat, pe care eu când am ajuns președintele PSD-ului am spus că a fost cea mai mare eroare, cea mai mare greșeală pe care a făcut-o PSD-ul în cei 30 de ani, acea decizie de a-și demite propriul Guvern, vă referiți la Guvernul Grindeanu, presupun.

 

”Florin Cîțu va pleca marți acasă”

 

Reporter: Aveți vreo înțelegere cu liberalii lui Florin Cîțu în privința moțiunii de cenzură?

Marcel Ciolacu: Am o înțelegere cu liberalii și cu domnul Cîțu, aceea ca marți să plece acasă, cred că este evidentă înțelegerea. Ce alt fel de înțelegere pot avea cu domnul Cîțu sau cu PNL, când noi am depus o moțiune și Guvernul Cîțu va pleca acasă marți.

 

Reporter: L-ați ajutat să câștige timp, prin toate blocajele din Birourile Permanente reunite vizavi de moțiunea de cenzură a USR PLUS și AUR.

Marcel Ciolacu: Nu. Uitați-vă la declarațiile mele și am spus că eu niciodată nu o să comentez o decizie a unui magistrat, fie el judecător sau procuror, indiferent dacă îmi convine sau nu și nu o să comentez niciodată o decizie a CCR, lucru pe care l-am făcut, am așteptat o decizie a CCR. Dorim să devenim o țară normală, cu niște politicieni normali, care nu mai folosesc instituțiile statului pentru avantaje politice (...).

 

”Înainte de a fi pesedist, să știți că sunt român”

 

Reporter: Alegerile anticipate dorite de PSD nu sunt pe placul nimănui în acest moment. Pandemia crește în intensitate, numărul de infectări și de decese bate record după record, vine iarna, gazul și curentul s-au scumpit. De ce ați vrea să ajungeți acum la guvernare, când ar fi mult mai convenabil, strategic vorbind, să rămâneți în Opoziție și să punctați pe greșelile adversarului? E un calcul politic cinic, dar el există.

Marcel Ciolacu: Pentru că nici eu, nici colegii mei, exact cum ați spus și dvs., nu suntem niște oameni cinici.

 

Reporter: Sunteți oameni politici și vă gândiți la binele partidului.

Marcel Ciolacu: Nu există. Înainte de a fi pesedist, să știți că sunt român și cred că așa ar trebui să gândească toți oamenii politici. Este evident că acest Guvern nu funcționează, este ineficient, uitați-vă la numărul de decese, suntem pe locul doi în Europa. S-a depășit o linie roșie a incompetenței. Deja, ce se întâmplă acum în România nu mai ține de incompetență, e cinism și prostie pură.

 

Reporter: Și de ce ați vrea să decontați aceste greșeli?

Marcel Ciolacu: Există o mare diferență, să știți, între oameni politici și oameni de stat. Încercăm să devenim oameni de stat. În astfel de momente, românii au nevoie de noi.

 

Reporter: Dar nu aveți garanția că PSD ar ajunge la guvernare, în caz de alegeri anticipate, atâta timp cât Klaus Iohannis e președinte, el a și spus că nu va mai da guvernarea pe mâna PSD. Prin urmare, anticipatele nu v-ar aduce nici un beneficiu.

Marcel Ciolacu: Eu îmi doresc o Românie normală. Tot ce ați spus dvs. deja e un scenariu în care președintele continuă să încalce Constituția.

 

Reporter: Spiritul ei, cum spuneați dvs., nu și litera.

Marcel Ciolacu: După cum mi-ați spus că forțează de a rămâne un Guvern minoritar, necreionându-se o majoritate, deja se încalcă și Constituția.

 

Dan Barna la RFI: USR PLUS va vota moțiunea de cenzură a PSD. Amenințările lui Cîțu sunt ridicole

 

Situație inedită: PSD a depus propria moțiune de cenzură, după cea a USR PLUS și AUR

 

Reporter: Dar sunt chestiuni parlamentare democratice, un Guvern minoritar nu este ceva ilegal sau neconstituțional.

Marcel Ciolacu: Când încerci să forțezi ca să-ți rămână un... și ați înțeles perfect ce am vrut să spun. Eu cred totuși că nu este atât de rușinos nici chiar pentru președinte să iasă public, să spună că a greșit și că este dezamăgit, cum își găsește domnia sa cuvintele, de acest Guvern. Este evident pentru toată lumea, Guvernul Cîțu trebuie să plece.

 

Reporter: Deci nu ați susține sub nici o formă un Guvern minoritar PNL-UDMR?

Marcel Ciolacu: Este exclus așa ceva. Noi considerăm că în acest moment sunt două variante: ori cei de la USR, după ce trece Congresul, uită de problemele pe care le-au avut cu PNL-ul și vor crea din nou o majoritate parlamentară, să vedem pentru cât timp ori alegeri anticipate.

 
Marcel Ciolacu, despre moțiunea de cenzură