Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”Interzicerea încălzirii cu lemne din 2023” și alte grozăvii ce stau să vină

soba_foc_cuptor.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Șoc , șoc, șoc! Până și dacii de pe Columnă se sucesc pe partea cealaltă! Cică Uniunea Europeană le va interzice românilor să se încălzească cu lemne, începând cu anul 2023! Această prevedere s-ar găsi în Planul Național de Redresare și Reziliență, care recent a primit undă verde de la Comisia Europeană.

Bineînțeles că lucrurile nu stau nici pe departe așa, o simplă citire a documentului demontează o asemenea afirmație. Dar problema cu asemenea manipulări este una cu bătaie mai lungă și merită tratată cu atenție.

Mai întâi, faptele:

În PNRR, România se angajează să pună în vigoare, până cel târziu în ultimul trimestru din 2023, un cadru legislativ pentru decarbonizarea sectorului de încălzire și răcire, care să includă măsuri de diversificare a mixului energetic, prin renunțarea la lemn ca sursă de combustibil în acest sector.

Așadar, până în 2023 trebuie elaborate doar planurile, nicidecum interdicția nu va veni de a doua zi. Nimeni nu este absurd, perioada de tranziție va fi una îndelungată, de ani, poate un deceniu sau mai mult.

În realitate, se va merge de jos în sus, adică de la un moment dat nu se vor mai da autorizații de construire pentru case încălzite cu lemne. În timp, casele rurale încălzite cu lemne vor dispărea, pe cale naturală așa cum au dispărut, cu decenii în urmă, în satele din vestul Europei.

De aici și până la interdicția folosirii lemnelor pentru încălzit din 2023 e o cale lungă, pe care însă adepții teoriilor conspirației o parcurg cu voioșie dar, mai îngrijorător, cu bună știință.

În cazul de față, narativul e cât se poate de străveziu: interzicerea încălzirii cu lemne lovește în satul românesc și în țăranul român, Uniunea Europeană calcă în picioare tradițiile, ne atacă însăși fibra națională.

Este adevărat, comunicarea se adresează unor oameni care nu cunosc mecanismele de funcționare în Uniunea Europeană și nu-și pierd vremea să citească documente oficiale. Dar cei care lansează astfel de manipulări știu.

 

Și tocmai de aici începe marea problemă.

Nicicând România nu a fost supusă unui asemenea val de informații false și manipulatoare decât de la începutul pandemiei.

Iar aceasta se simte deja și în numărul mic al vaccinaților, invers proporțional cu cel al spitalizaților și, din păcate, cu al celor decedați. Fără a pretinde că dezinformarea este principala  cauză a eșecului vaccinării, este evident că a jucat un rol important.

Apoi, Uniunea Europeană și, pe cale de consecință, România vor trece prin transformări tehnologice majore, cum ar fi implementarea sistemelor 5G. Urmează, de asemenea,  o tranziție verde, inevitabilă dar deloc simplă.

Și nu toți vor fi câștigători din aceste procese.

Se va deschide astfel un teren fertil pentru noi campanii de manipulare și dezinformare, ținta principală fiind, de fapt, Uniunea Europeană și de-abia în planul doi, România. Multe dintre acțiuni vor fi la fel de grosiere precum cea despre care vorbim astăzi. Altele, poate, mai subtile și mai greu de demontat.

Iar aceasta chiar este o problemă. Pentru că dacă România s-a dovedit deja o verigă slabă a Europei în cazul vaccinării, la fel de bine ar putea fi și în cazul dezinformării.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Rubrica Eurocronica din 1 octombrie 2021