Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


„Pandora Papers”: Premierul ceh Andrej Babis neagă orice ilegalitate

Premierul ceh Andrej Babis neagă orice ilegalitate după ce „Pandora Papers” a dezvăluit că a folosit structuri offshore pentru a cumpăra un castel din Franța. 

Prim-ministrul ceh Andrej Babis a negat duminică că ar fi comis vreo ilegalitate după ce un raport internaţional de investigaţie l-a inclus printre actuali şi foşti politicieni şi oameni de afaceri despre care afirmă că au folosit structuri financiare offshore, informează Reuters.

„Banii au plecat de la o bancă cehă, au fost impozitaţi, erau banii mei şi s-au întors la o bancă cehă”, a declarat Babis într-o dezbatere televizată găzduită de CNN Prima News. El se află în campanie pentru alegerile din 8-9 octombrie.

Întrebat dacă a încălcat vreo lege în Republica Cehă, Franţa sau Statele Unite referitor la cumpărarea proprietăţii în 2009, premierul Babis a răspuns: „Bineînţeles că nu … Erau bani impozitaţi”. Andrej Babis a mai spus că un audit efectuat anterior a dovedit că avea venituri suficiente şi impozitate pentru tranzacţie.

Ancheta internaţională denumită „Pandora Papers”, la care au colaborat circa 600 de jurnalişti şi se bazează pe circa 11,9 milioane de documente ce provin de la 14 societăţi de servicii financiare, a scos la iveală peste 29.000 de societăţi offshore.