Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Claudiu Târziu: "Noi suntem pentru rămânerea României în UE"

Claudiu Tarziu AUR Klaus Iohannis suspendare.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Claudiu Târziu

Deși la mitingul anti restricții de la sfârșitul săptămânii trecute au putut fi auzite scandări Ro-exit, copreședintele AUR, Claudiu Târziu, spune că formațiunea sa nu se regăsește în aceste scandări, ci că, din contră, AUR își dorește ca România să rămână în UE.

Reporter: La un moment dat au existat niște scandări la miting, „Ro exit”. Cum vă poziționați? Formațiunea dumneavoastră este un partid care își dorește ieșirea României din Uniunea Europeană? 

Claudiu Târziu: În mod categoric nu. Avem înscris lucrul ăsta și în documentele programatice ale partidului. Am spus-o de nenumărate ori. 
Noi suntem pentru rămânerea României în Uniunea Europeană, dar pe de altă parte milităm ca această uniune să nu se transforme într-un supra stat federal, ci să rămână așa cum a fost gândită de către fondatorii ei, o Europă a națiunilor suverane. 

Credem că putem obține lucrul ăsta numai fiind în interiorul acestei uniuni, nu în afară. Pe de altă parte ne simțim solidari cu Polonia sau cu Ungaria, care își apără suveranitatea lor națională și care au avut poziții ferme în anumite chestiuni. Un exemplu este educația, unde statele naționale trebuie să hotărască, nu să vină vreo directivă de la Comisia Europeană. Suntem pentru rămânerea în UE, așa cum suntem pentru rămânerea României în NATO. Este scutul nostru de apărare. Știm că numai NATO ne garantează siguranța.

Reporter: Dar ce înseamnă asta? Comisia Europeană nu dictează. Sunteți fost jurnalist. Știți despre ce vorbim. La ce vă referiți când spuneți asta?
CT: Știu foarte bine despre ce vorbim, stimată doamnă. Cred că și dumneavoastră vedeți presiunile la care sunt supuse Polonia și Ungaria în ultima vreme pentru că au luat anumite decizii de politică internă care nu au convenit la Bruxelles. Cred că și dumneavoastră cunoașteți aceste presiuni, amenințările la care au fost supuse cele două state și cu care noi nu putem fi de acord. Încă o dată, vrem să fim stat suveran.

Rep: Nu, cele două state au fost puse pe chestiuni de justiție....
CT: Da și de educație în cazul Ungariei, dar indiferent care ar fi fost subiectul nu cred că Comisia Europeană este chemată să facă astfel de presiuni și astfel de amenințări asupra unor state suverane.

Rep: Dumneavoastră cum vedeți aceste scandări, de genul „Ro exit” la mitingurile pe care le organizați? Ce sunt?
CT: Stimată doamnă, la mitingul de la Piața Universității, pe care noi l-am inițiat și unde au fost și destui oameni din afara partidului nostru, nu s-a scandat așa ceva. Poate în altă parte, nu știu. Dar eu am fost acolo pe toată durata mitingului și după aceea am pornit și în marș către Victoriei și nu s-a scandat așa ceva. Credem că aceea care o fac, indiferent de motivele care îi determină să facă astfel de scandări, nu realizează că România nu poate avea o soartă mai bună de una singură , ci doar împreună cu celelalte state membre ale Uniunii Europene. Cel puțin asta este opinia noastră, că ne poate fi mai bine împreună decât separat.

Rep: Și totuși ați dat exemplul Ungariei...
CT: Da, am dat exemplu Ungariei și Poloniei, unde, după părerea mea, Comisia Europeană și-a depășit și atribuțiile și menirea. Considerăm că nu așa trebuie puse problemele. Trebuie discuții între state și să fim tratați de la egal la egal, nu suntem state de mâna a doua și state de mâna întâi în Uniunea Europeană. Suntem toate la fel.