
Politică
George Simion despre moțiunea de cenzură: "Sper ca parlamentarii PSD și USR să nu trădeze"
george_simion_2.jpg

Formațiunea sa a sesizat ieri DNA, acuzând că 5 parlamentari AUR au fost abordați de reprezentanți PNL care le-ar fi oferit funcții pentru a nu vota moțiunea de cenzură.
George Simion: Înregistrările relevă faptul că ai noștri parlamentari au încercat să fie mituiți cu funcții pentru apropiații lor în deconcentrate pentru a lipsi la moțiunea de cenzură. Li se spune că apropiații se pot înscrie formal în PNL și după aceea vor primi funcții în deconcentrate.
Reporter: Ai noștri cine?
GS: Deputatul de Timiș Ciprian Titi Stoica a fost apelat de directorul Regiei de transport Timiș și de un deputat PNL Timiș Cosmin și încă ceva. Am depus aceste înregistrări la DNA. Le facem cunoscute publicului din România ca să știe exact care sunt practicile de cumpărare a parlamentarilor pe care partidele politice le-au folosit în acești ani. Noi suntem împotriva acestor practici. De asta am ales să facem totul public.
Rep: Ce se va întâmpla la moțiune? La ce vă așteptați?
GS: Ne așteptăm să cadă guvernul Cîțu.
Rep: Pe ce vă bazați?
GS: Sunt anunțate voturile noastre, care sunt dincolo de orice dubiu și voturile USR Plus și PSD. Întrunim o majoritate.
Rep: De la anunțat până la votat e o distanță lungă. S-a văzut.
GS: E o distanță lungă, dar noi nu suntem coruptibili. Arătăm totul public. Să vedem dacă și celelalte partide sunt dincolo de dubii și dacă în urma acestor dezvăluiri vor vota deschis împotriva Guvernului Cîțu.
Rep: Ce înseamnă exact aceste dezvăluiri mai concret, dincolo de un exemplu? Dumneavoastră ați spus că le-ați predat la DNA.
GS: Sunt înregistrări în care parlamentarii noștri au fost abordați pentru a nu se prezenta la moțiunea de cenzură. Mai departe sper ca organele de ordine să-și facă datoria. Pe plan politic sper că va cădea guvernul Cîțu.
Rep: Pe de altă parte, în limbaj parlamentar, se spune că asta ține de negociere. E negociere? Unde e linia?
GS: Procurorii trebuie să spună dacă să oferi cuiva șefia unor instituții presupune negociere. Noi credem că asta e trafic de influență și mită.
Rep: Cum de i-ați înregistrat?
GS: Parlamentarii s-au dus la întâlniri cu ei și pentru a nu cădea în plasa unor șantaje sau a unor chestii compromițătoare au decis că e mai bine să se protejeze.
Rep: Sunteți sigur că toți au venit și v-au prezentat?
GS: Da, avem încredere în colegii noștri.
Rep: Câți sunt? Câți au venit?
GS: 5, restul nu au fost abordați.
Rep: Și pentru restul băgați mâna în foc că vor fi acolo?
GS: Da, în afară de o persoană care are covid și de care știam de o săptămână și jumătate. Restul cu siguranță vor fi acolo. Toți parlamentarii vor fi acolo.
Rep: La ce vă așteptați exact din partea celorlalți?
GS: Nu știu la ce să mă aștept. Sper să nu trădeze, mai ales că va plana această bănuială asupra lor că pot negocia într-un sens de mită și trafic de influență. Sper ca parlamentarii PSD și USR să nu cadă în plasa unor promisiuni. Ne așteptăm ca procurorii DNA să își facă treaba pentru că de asta sunt plătiți de noi.
Rep: La ce vă așteptați să se întâmple pentru ziua moțiunii?
GS: Ne așteptăm ca acest guvern ilegitim să cadă.
Rep: Ați participat la miting în weekend?
GS: Da, desigur că am participat. Au fost peste 30.000 de persoane.
Rep: Scandări „Ro exit” ați sesizat?
GS: Nu, nu am sesizat. Nu au fost în grupul nostru. Am înțeles că au fost în Piața Victoriei la una din cele două scene. Acolo au fost două scene. Noi ne-am făcut mitingul în Piața Universității. Am trecut prin Piața Victoriei și ne-am deplasat spre Cotroceni.
Rep: Ce părere aveți despre acest Ro exit?
GS: Noi nu suntem de acord cu Ro exit. Viziunea noastră este una de integrare europeană și de o Europă a națiunilor. Credem într-un construct comun european.
Rep: După ce model?
GS: După modelul suveranității națiunilor, după modelul pe care a fost construită Uniunea Europeană, după modelul părinților fondatori, nu ne dorim un supra stat federal european.