Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Florin Roman (PNL): Matematic, nu rămâne decât varianta unui Guvern minoritar

Florin Roman crede că se va ajunge la un Guvern minoritar (Sursa foto: Facebook/Florin Roman)

PNL va respecta cutuma ca președintele partidului să fie și propunerea de premier, declară într-un interviu la RFI deputatul liberal Florin Roman. El spune pe de altă parte că PNL a avut discuții cu mai mulți parlamentari, din mai multe partide politice, în perspectiva moțiunii de cenzură și afirmă despre acuzațiile AUR că ”între parlamentari au loc tot felul de discuții, mai mult sau mai puțin serioase”.

Florin Roman: Dacă și realitatea va confirma declarațiile publice, cu siguranță, cele trei partide, matematic, adună 280 de voturi și prin urmare vom avea o moțiune de cenzură care va trece. Parlamentarii liberali vor participa la dezbateri, dar nu vor participa la vot.

 

Reporter: Ați încercat să-i convingeți pe parlamentarii altor partide să nu susțină moțiunea de cenzură?

Florin Roman: Întotdeauna se caută punți de comunicare cu celelalte partide. Din punctul meu de vedere, însă, la această diferență, era nevoie practic ca un partid să nu voteze moțiunea și nu doar câțiva parlamentari, care nu ar fi fost de acord cu opțiunea partidelor politice din care provin și care susțin votul pe moțiune (...).

 

Reporter: Ați discutat cu un partid anume?

Florin Roman: Nu, au fost discuții cu mai mulți parlamentari, din mai multe partide politice.

 

Reporter: Copreședintele AUR George Simion susține că unii liberali le-au promis colegilor săi de partid funcții în instituțiile statului, contra unui vot împotriva moțiunii. Este adevărat?

Florin Roman: Eu nu am asemenea informații. Am văzut și eu ce a apărut în spațiul public. Între parlamentari au loc tot felul de discuții, mai mult sau mai puțin serioase. Ceea ce am văzut acolo mi se pare așa, o chestiune de hai să discutăm (...).

 

Strategia PNL după moțiunea de cenzură

 

Reporter: PNL va merge la consultările de la Cotroceni cu o propunere de premier, după ce trece moțiunea de cenzură?

Florin Roman: Evident.

 

Reporter: Care va fi?

Florin Roman: Vom discuta acest lucru în cadrul forurilor statutare ale partidului, după ce vom avea un rezultat al moțiunii. Cutuma PNL e ca președintele partidului să fie și propunerea de premier.

 

Reporter: Deci să înțeleg că veți merge pe această cutumă mai departe?

Florin Roman: Da, vom merge pe această cutumă mai departe, însă va trebui să ținem cont și de unele decizii ale CCR.

 

Reporter: Depinde și în ce cheie interpretați acea decizie a CCR, care spune că un premier demis prin moțiune nu poate fi tot el propunerea de prim-ministru.

Florin Roman: Prima nominalizare.

 

Reporter: Asta înseamnă că a doua ar putea fi Florin Cîțu?

Florin Roman: Deci noi vom respecta cutuma partidului și vom merge cu propunerea de premier, care este și președintele partidului, ținând cont de deciziile Curții.

 

Reporter: Excludeți ca prima variantă de premier să fie unul de sacrificiu?

Florin Roman: Nu exclud nimic, vom ține cont de deciziile CCR, iar decizia Biroului Politic Național va fi în conformitate cu ceea ce a stabilit CCR.

 

Varianta unui Guvern minoritar

 

Reporter: Veți mai negocia cu USR refacerea coaliției, dacă trece moțiunea de cenzură?

Florin Roman: Orice scenariu este posibil. Eu fac parte din categoria celor care susțin că nu putem negocia cu un partid care a votat cot la cot alături de extremiștii de la AUR și de stânga socialistă, împotriva unui Guvern de dreapta.

 

Reporter: Și atunci ce variantă vă rămâne?

Florin Roman: Matematic, nu rămâne decât varianta unui Guvern minoritar.

 

Reporter: Susținut de cine în Parlament?

Florin Roman: Susținut de toți parlamentarii care vor să nu blocheze această țară. Eu am mai fost lider de grup al PNL într-o perioadă în care Ludovic Orban conducea un Guvern minoritar și vreau să vă spun că 99% din legile de aprobare ale OUG-urilor Guvernului Orban au trecut de Parlament, iar domnul Orban care văd că este cel mai mare adversar politic al PNL n-a avut nici un fel de problemă în acea perioadă în care a fost învestit de două ori cu voturile inclusiv ale celor de la PSD și care susțineau la momentul respectiv legile de aprobare ale Ordonanțelor Guvernului Orban.

 

Reporter: Un eventual Guvern minoritar aflat la mâna PSD în Parlament ar putea face marile reforme promise în campanie?

Florin Roman: Nu înțeleg de ce spuneți că la mâna PSD, pentru că e foarte posibil ca legile foarte bune ale reformelor să fie susținute și de cei de la USR, pentru că înțeleg că supărarea lor vine de la faptul că vezi Doamne, nu s-au făcut mari reforme. Ca să faci mai reforme, prima condiție este să stai alături de partenerul tău, nu să fugi alături de extremiștii de la AUR, dar poate le va veni mintea la cap și măcar vor face acest lucru din băncile Opoziției și vor susține reformele propuse de PNL.

 

Citiți și:

Ionuț Moșteanu: Marți aflăm cu câte voturi a fost demis Florin Cîțu

 

Marcel Ciolacu la RFI: Înainte de a fi pesedist, sunt român. Vom vota moțiunea de cenzură

 

 

 
Florin Roman, despre scenariile post-moțiune