Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Moțiune de cenzură pentru Guvernul Cîțu. Ce șanse are premierul să fie demis?

Florin Cîțu a anunțat conducerea PNL că oprește dezbaterile din Parlament privind introducerea certificatulului verde la locul de muncă pentru ca angajatii de la privat ar fi discriminati.

Cea de-a 44-a moțiune de cenzură din istoria recentă a României îl vizează pe premierul Florin Cîțu. În ultimii aproape 30 de ani Guvernul a picat de doar 5 ori, care sunt șansele să pice pentru a șasea oară?  

 

ACTUALIZARE 13:20 A început votarea moțiunii de cenzură.

ACTUALIZARE 13:12 George Simion și-a finalizat scurt discursul spunând că „nu e nevoie de nicio secundă în plus despre Florin Cîțu”

ACTUALIZARE 13:10 Dan Barna răspunde reproșurilor și spune că USR-PLUS va vota moțiunea de cenzură: „Ați sacrificat cinic stabilitatea politică pentru o mână de voturi. Ați distrus o coaliție cu un capital uriaș de încredere. Ați avut buna noastră credință. Suntem aici și vom vota această moțiune de cenzură.”

ACTUALIZARE 13:00 Daniel Fenechiu (PNL) ia apărarea guvernului Cîțu: „S-a creat o coaliție între niște oameni care nu au o soluție, care nu ne spun ce facem mâine. PSD-ul ne spune că vrea alegeri anticipate, AUR spune că vrea guvern de tehnocrați, USR ne spune că vrea să se întoarcă la guvernare. Ne întrebăm oare ce îi unește pe acești oameni?”

ACTUALIZARE 12:55: Marcel Ciolacu, președintele PSD, răspunde criticilor lui Florin Cîțu: „Ați jucat golf cu viețile românilor. Mor arși în spitale.”

ACTUALIZARE 12:30  Acum, discursul liberalului Florin Cîțu și un atac dur la adresa USR-PLUS și PSD „USR-PLUS joacă alba-neagra cu guvernarea. În 30 de ani de democrație aceasta este cea mai toxică alianță: USR-PLUS, PSD și extremiștii. Responsabilitatea pentru dobânzi, prețuri, pandemie e a USR. Am fost prea indulgent cu incompetența acestor miniștri. Nu voi mai permite așa ceva. USR, de cestați împreună cu extremeștii împotriva campaniei de vaccinare? V-ați arătat adevărata față plină de vorbe grele și ipocrizie”

ACTUALIZARE 12:20 Liderul senatorilor PSD, Iulian Romașcanu, citește moțiunea de cenzură.

A început ședința prin care se va dezbate moțiunea de cenzură. 349 de parlamentari sunt acum prezenți în sala de plen.

 

234 de voturi sunt necesare pentru retragerea sprijinului politic iar PSD, USR și AUR le dețin în acest moment.

Cele 3 partide care au anunţat că susţin moţiunea, au împreună 280 de parlamentari, în timp ce PNL şi UDMR au 163, iar cei 18 deputaţi ai minorităţilor naţionale nu participă la vot. În aritmetică intră și voturile celor patru deputaţi neafiliaţi care nu au anunţat cum vor vota.

Preşedintele PNL, premierul Florin Cîţu, a informat că parlamentarii liberali vor participa la dezbaterea din Parlament a moţiunii de cenzură, dar nu vor vota.

Moțiunea de cenzută este una a ”iresponsabililor politici”...Iată ce spune premierul Florin Câțu care acuză USR PLUS, PSD și AUR că nu ar avea nicio variantă în eventualitatea demiterii guvernului său în urma votului. Câțu nu a răspuns dacă tot el va fi propus premier în cazul în care celelalte partide nu vin cu o nominalizare.