Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Echivalența Steaua Galbenă – restricții anti-vacciniști este jignitoare la adresa evreilor și nu are niciun temei real, directorul Institutului Wiesel, Alexandru Florian

Alexandru Florian

Directorul Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel”, Alexandru Florian a criticat folosirea Stelei Galbene de către anti-vacciniști în timpul unui miting de protest la București. El a explicat motivele într-un interviu la RFI.

Un participant la mitingul convocat de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) sâmbătă a purtat o pancartă pe care Steaua Galbenă folosită în timpul celui de-al doilea război mondial ca parte a sistemului de persecutare a evreilor era folosită pentru a exprima restricții împotriva persoanelor nevaccinate.

Cel puțin o parte dintre participanții la miting au încercat să se identifice cu populația evreiască din timpul celui de-al doilea război mondial, cu tragedia evreilor din anii ’40 ai secolului trecut, cu politicile fasciste din Germania, Italia și România care au culminat cu exterminarea evreilor europeni.

Acest mesaj foarte clar, mai ales că deasupra Stelei Galbene a lui David scria 1941, practic anul în care a debutat faza finală a Holocaustului din România, exterminarea evreilor, Pogromul de la București, Pogromul de la Iași și masacrele din Basarabia, Bucovina și Transnistria”, spune Alexandru Florian.

El adaugă că co-președintele AUR, Claudiu Târziu, încearcă într-un interviu la RFI să se delimiteze de participantul cu pancarta cu Steaua Galbenă, dar că “o scaldă bine de tot”, pentru că AUR avea responsabilitatea convocării acelui miting și avea obligația de a îndepărta pancarta în cauză.

Alexandru Florian respinge și ideea că cei care afișează astfel de pancarte o fac din ignoranță, din necunoașterea istoriei Holocaustului.

Eu sunt de acord că există categorii importante de populație și sondajele de opinie din România ilustrează acest lucru, persoane care fie nu au auzit, fie nu știu decât superficial ce s-a întâmplat cu populația evreiască în timpul celui de-al doilea război mondial.

Dar cine nu știe sau știe foarte puține nu creează asemenea mesaje, pentru că acel mesaj are o semnificație în sine, ne spune ceva și numai cine știe să construiască acel mesaj poartă o astfel de pancartă.

Acesta este un mesaj care nu numai că jignește memoria victimelor Holocaustului dar este un mesaj care încearcă să impresioneze și să pună semnul egal între două categorii de populație care în realitate nu au absolut niciun element comun ca să poată fi asemuite.”, conchide Alexandru Florian.

 
Ascultați interviul cu Alexandru FLORIAN realizat de Petru CLEJ