Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Valeriu Stoica, fost președinte PNL: “Klaus Iohannis a revenit cu picioarele pe pământ”

După căderea guvernului Cîțu, președintele Klaus Iohannis cheamă partidele la consultări săptămâna viitoare. În declarația sa de presă, seful statului a ținut să sublinieze "faptele": USR a plecat din guvern și a votat moțiunea de cenzură alături de PSD și AUR.

Deși a vorbit despre o criză a guvernării, dublată de cea sanitară și economică , Klaus Iohannis a justificat decizia de a se întâlni cu liderii politici abia luni, argumentând că le dă timp să vină cu o abordare matură.

La RFI, fostul președinte liberal Valeriu Stoica, spune că ar fi o dovadă de imaturitate politică, dacă liberalii ar veni la discuțiile de la Cotroceni cu propunerea -Florin Cîțu premier. O asemenea propunere denotă iresponsabilitate și nu ar face decât să adâncească criza politică.

Altfel, spune politicianul e incorectă afirmația că doar USR PLUS a declanșat criza politică.

“În acest moment Klaus Iohannis  pare să fi revenit, cel puțin parțial, cu picioarele pe pământ. În urmă cu o lună spunea că nu este nimic îngrijorător în România.  O altă observație, a culpabiliza numai USR/PLUS pentru criza politică este o eroare. D-asta spuneam că șeful statului a revenit doar parțial cu picioarele pe pământ. În urmă cu o lună, criza politică a fost declanșată de premierul ( nr demis marți) Florin Cîțu…….

 Nu știu dacă au luat ( nr. PNL) o asemenea hotărâre în forul statutar, de a merge la consultări cu propunerea Florin Cîțu premier. În orice caz , președintele le-a dat un timp de gândire de o săptămână. Nu înseamnă că dacă PNL  va veni cu o asemenea propuneer, șeful statului o va accepta. Echipa PNL,  dacă susține o asemenea propunere, dă dovadă de imaturitate, face o dovada de imaturitate crasă. Nu este posibil ca oamenii politici responsabili sa doreasscă prrleungirea crizei, pentru că o asemenea propunere înseamnă prelungirea crizei, agravarea crizei politice.“

Motiunea de cenzură ințiată de PSD a trecut. Guvernul Citu a fost demis, cu un record de voturi, 281.

Punctăm în context, declarațiile liderilor politici: fostul vicepremier Dan Barna spune că USR este gata să-l propună pe Dacian Cioloș, președintele partidului, pentru funcția de premier, dar că sunt dispuși să continue coaliția dacă PNL propune un alt prim-ministru în afară de Florin Cîțu. Totuși, USR este dispus să discute cu Cîțu, în calitate de președinte al PNL.

Marcel Ciolacu a declarat la Parlament, după ce Guvernul Cîțu a fost demis, că PSD merge pe varianta alegerilor anticipate și că este exclus ca partidul să susțină un guvern minoritar PNL.

Kelemen Hunor a declarat că rezultatul votului de marți de la moţiunea de cenzură este unul aşteptat. Liderul UDMR susţine că partidele care au dat jos Guvernul nu au venit cu o alternativă, motiv pentru care trebuie văzut dacă există posibilitatea de a se reface coaliţia.

 

 

 

 
Valeriu Stoica, fost președinte liberal