Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cioloș: Un Guvern minoritar, o idee năstrușnică/Vrem cu PNL, dar nu mai credem în povești

Foto: arhivă RFI

Orice prelungire a crizei politice este dăunătoare pentru România. Iată ce declară la RFI liderul USR, Dacian Cioloș, după ce președintele Klaus Iohannis a invitat partidele la consultări de-abia săptămâna viitoare. Cabinetul Cîțu a fost demis marți prin moțiune de cenzură în Parlament. Dacian Cioloș anunță că USR este gata să renegocieze intrarea în coaliție cu PNL și UDMR, dar cu un calendar clar de reforme și cu alt premier: ”Nu mai credem în povești”.

Dacian Cioloș și-ar fi dorit consultări la Cotroceni cât mai repede posibil, după demiterea Guvernului: ”Sincer, ne-am fi așteptat să începem consultările cât mai repede posibil. Orice prelungire a acestei crize politice e dăunătoare pentru România (...). Noi avem o abordare foarte clară, de la început, coerentă, structurată. Cred că în partidul susținut de domnul Iohannis, PNL, acolo e nevoie de clarificări, pentru că văd că în continuare sunt două tabere, domnul Cîțu a câștigat partidul, dar nu-l controlează pe tot, mai e și domnul Orban, care are o parte din parlamentari și probabil că acolo, în PNL, nu e situația clară, în ce direcție vor să o ia. PNL-ul cred că a ținut destul în șah România, de câteva luni bune de zile, cu pregătirea și apoi cu derularea Congresului și cred că ar fi cazul să spună în mod clar și precis ce vor și ce așteptări au de la felul în care cred ei că România trebuie condusă. În ceea ce ne privește pe noi, USR PLUS, noi am fost foarte clari de la început, suntem gata să renegociem intrarea în coaliție cu PNL și cu UDMR, pe un program de guvernare, cu un calendar clar de reforme, de data asta. N-o să mai mergem pe povești, pentru că nu mai credem în povești. Deci un calendar clar de reforme și evident, cu un premier, altul decât Florin Cîțu, care a demonstrat că nu e capabil să facă reforme și nici măcar nu e capabil să țină echilibru într-un Guvern de coaliție, că abordează lucrurile doar în interes propriu”.

 

”Florin Cîțu să-și facă o majoritate, dacă vrea să fie în continuare premier”

 

Reporter: Dar PNL a spus că va merge mai departe cu Florin Cîțu premier. Și atunci, ce mai aveți de negociat cu liberalii?

Dacian Cioloș: Păi, să-și facă o majoritate, să facă Florin Cîțu o majoritate, dacă vrea să fie în continuare premier. Constituția spune foarte clar și eu țin minte și interpretarea CCR, care spune că președintele, după o moțiune de cenzură care a trecut, trebuie să vină cu o propunere de premier rezonabilă, o propunere de premier, care să aibă capacitatea rezonabilă de a construi o majoritate, după consultări pe care președintele le-ar organiza cu partidele politice. Păi, când premierul Cîțu tocmai a picat în Parlament, cu cea mai mare majoritate pentru o moțiune de cenzură, cred, din ultimii ani, cum poți să mai vii cu prezumția rezonabilă că aceeași persoană, în spațiu de doar câteva zile sau câteva săptămâni poate să reconstruiască o majoritate în Parlament?

 

Reporter: În ce condiții ar susține USR un Guvern minoritar?

Dacian Cioloș: În nici o condiție. Un Guvern minoritar nu vedem cum ar putea fi o soluție pentru ceea ce are nevoie România în momentul de față. Și încă o dată, un partid responsabil, cum ar trebui să fie PNL măcar în ceasul al doisprezecelea, nu cred că ar trebui să se gândească la un Guvern minoritar, când PNL a guvernat și cu USR PLUS, dar a guvernat în trecut și cu PSD. Deci trebuie să aleagă, pentru că poate să facă o majoritate, având UDMR-ul alături și cu USR PLUS, dar poate să facă și cu PSD-ul.

 

”Un Guvern minoritar, o idee năstrușnică a PNL”

 

Reporter: Dar PNL merge acum pe logica unui Guvern minoritar, pentru că refacerea coaliției cu USR nu mai e posibilă, dacă ne uităm la poziționările liderilor politici. Deci prea multe variante nu există. Cea mai plauzibilă ipoteză este cea a unui Guvern minoritar, susținut în Parlament, probabil, de PSD, dacă nu și de USR.

Dacian Cioloș: Nu, nu, în nici un caz, USR PLUS nu e în poziție de a discuta de un Guvern minoritar, pentru că PNL a mai avut un Guvern minoritar, când noi ne-am pus de acord pe niște reforme care trebuiau făcute, inclusiv alegerea primarilor în două tururi, dar și alte lucruri legate de justiție, încă de atunci vorbeam de desființarea SIIJ și PNL nu s-a ținut de cuvânt. Deci USR PLUS nu ar avea pârghii să se asigure că reformele pe care le-am discuta și care ar trebui susținute de Guvern pot să treacă. În plus, sunt multe reforme care trebuie să treacă în Parlament, deci acolo trebuie constituită o majoritate clară, care să susțină un Guvern. Dacă PNL-ul crede că soluția pentru România e un Guvern minoritar, pot să facă cu PSD-ul, ei lucrează împreună de facto deja de ceva vreme în Parlament, doar că nu o recunosc.

 

Reporter: În cazul unui Cabinet minoritar, USR ar vota în Parlament împotriva tuturor proiectelor care vin de la Guvern sau cel fel de Opoziție ar face?

Dacian Cioloș: Păi, noi n-am vota niciodată orbește împotriva a ceva, doar de principiul de a vota împotrivă. Noi avem un program politic, cu care am fost susținuți la alegeri și vom urmări să ne punem în aplicare acel program politic. Dar dați-mi voie să nu discut speculații în momentul de față. Eu nu cred că merită să petrecem noi acum atât de mult timp pe o idee năstrușnică a PNL-ului de a veni cu un Guvern minoritar, când țara asta trebuie condusă de o majoritate clară în Parlament și nu o să cauționeze USR PLUS o astfel de idee năstrușnică a PNL.

 

Citiți și: 

 

Președintele convoacă partidele la consultări abia săptămâna viitoare, ca să aibă timp de "abordări mature"

 

Valeriu Stoica, fost președinte PNL: “Klaus Iohannis a revenit cu picioarele pe pământ”

 
Dacian Cioloș, despre invitația lui Klaus Iohannis la consultări de-abia săptămâna viitoare