Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Președintele Iohannis pesimist cu privire la refacerea coaliției

ioha_slovenia.jpg

Președintele Klaus Iohannis la Summitul UE- Balcanii de Vest de la Brdo, Slovenia, 6 octombrie 2021
Sursa imaginii: 
presidency.ro

Aflat în Slovenia, unde participă la Summitul UE-Balcanii de Vest, președintele Klaus Iohannis a răspuns jurnaliștilor români la întrebările referitoare la actuala criză guvernamentală de la București:

 

 

Video: presidency.ro

Întrebat dacă mai este posibilă refacerea coaliției de guvernare, Iohannis a răspuns, citat de hotnews.ro :

”Dacă vrem să analizăm faptele, şi nu poveştile politice, USR a fost în guvern, a abandonat guvernarea, a votat cu PSD şi AUR pentru căderea Guvernului din care au făcut parte. Aceştia sunt nişte paşi politici cu mare greutate şi nu ştiu dacă partidele vor putea sau vor dori să treacă peste aceste lucruri”.

"Am constatat ieri în Parlament un entuziasm total nemotivat în legătură cu căderea Guvernului. Am observat, şi dumneavoastră aţi putut să observaţi, după ce s-a încheiat moţiunea, liderii şi membrii partidelor care au votat această moţiune au avut diverse abordări, au venit unii să ne spună că probabil nu se prezintă la consultări.

Da, probabil dumnealor au dărâmat un Guvern şi habar n-au ce să se întâmple după aceea, deci nu vin la consultări. Alţii au ţopăit acolo strigând că vor să suspende preşedintele. Nu văd ce ar rezolva suspendarea preşedintelui în relaţia dintre partide, dar cu siguranţă ar crea circ şi probabil despre asta vorbim, vor doar circ.

Alţii au venit în faţa microfoanelor cu texte ca şi cum acum prima dată s-ar inventa coaliţia şi nu ei au fost cei care au detonat coaliţia şi au dus la căderea Guvernului.

Eu cred că este nevoie de zile bune până când toată lumea coboară cu picioarele pe pământ, fiindcă această criză este diferită de alte crize guvernamentale. Politicienii au ajuns să aibă doar discursuri anti-toţi, împotriva fiecăruia, ori aşa nu se poate. Doar prin maturitate şi nu prin ţâfnă se rezolvă această criză guvernamentală", a spus Iohannis, citat de Agerpres.

"Cineva trebuie să formeze Guvernul şi Guvernul se formează cu o majoritate parlamentară. Aşa că am considerat că este nevoie de câteva zile până când acest entuziasm nemotivat creat de căderea Guvernului se stinge un pic. Lumea ajunge să-şi pună problema: bun, acum ce urmează şi să începem discuţii aşezate, serioase, mature, fiindcă altfel problemele vor deveni din ce în ce mai complicate", a adăugat el.

Şeful statului participă, miercuri, la Summitul UE-Balcanii de Vest, care are loc în Slovenia, la Brdo, după ce, marţi, a participat la reuniunea informală a Consiliului European.