Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ovidiu Voicu: Politicienii sunt amorali, pentru că o bună parte din societate este amorală

Raport Departament Stat Ovidiu Voicu.jpg

Ovidiu Voicu analizează raportul Departamentului american de Stat privind drepturile omului în România
Ovidiu Voicu analizează raportul Departamentului american de Stat privind drepturile omului în România
Sursa imaginii: 
Facebook/Ovidiu Voicu

Criza politică oglindește criza de valori din societate. Iată ce crede Ovidiu Voicu, director executiv la Centrul pentru Inovare Publică, în opinia căruia lipsa de încredere în stat va accentua diviziunile sociale, mai ales pe fondul unei crize sanitare fără precedent.

Ovidiu Voicu spune la RFI cum se vede criza politică din perspectiva unui reprezentant al societății civile: ”Eu cred că această criză este o oglindă a unei crize de valori pe care o avem în societatea românească și a felului în care ne raportăm la banii publici. Există un curent larg răspândit în societate și se reflectă în politică, prin care este corect, în sens etic, este bine, este acceptabil ca atunci când ai acces la resurse, mai întâi să-ți faci bine ție, mai întâi să te asiguri că tu și familia ta ești bine, inclusiv prin a lua din banii publici, dacă ai posibilitatea și abia apoi, dacă mai e loc, să te ocupi și de binele comun, de interesul comun, iar acest lucru îl vedem în criza politică actuală a cărei principală cauză este despre bani. Partidele vechi, PNL, PSD și UDMR, au propus o schemă clasică, PNDL 3, botezat pompos Anghel Saligny, de sifonare a banilor publici, prin intermediul primarilor, către firmele de casă. Negocierea clasică politică este cât revine fiecăruia și este negocierea pe care a propus-o PNL. În acest context, anomalia politică USR a vorbit de principii, a vorbit de transparență, a vorbit de control al banilor publici, a vorbit de alocări obiective. PNL nu a înțeles, UDMR nu a înțeles, ei nu înțeleg astfel de lucruri, ei înțeleg cum se împarte prada. Și de aici am ajuns în criză și suntem în continuare în criză, pentru că și președintele Iohannis este reprezentantul curentului vechi și ei caută o soluție fără anomalia USR”.

 

Mergem în direcția greșită? 4 din 5 români cred că da. PLUS Ce credem despre imigranți și refugiați (sondaj)

 

Cioloș: Un Guvern minoritar, o idee năstrușnică/Vrem cu PNL, dar nu mai credem în povești

 

Directorul executiv al Centrului pentru Inovare Publică atrage atenția că ”pe termen scurt, faptul că structurile politice ale statului se afundă în criză face să crească neîncrederea în stat. Neîncrederea era deja foarte ridicată, noi suferim de o lipsă de încredere generalizată în societatea românească, iar asta va face să fie și mai puțini doritori să apeleze la stat, inclusiv pentru probleme medicale, în cazul de față criza Covid. Mă tem că criza politică nu va face decât să accentueze criza pandemică, cu efecte devastatoare (...). În schimb, pe termen lung, cred că aveam nevoie de durerea asta, cred că avem nevoie să depășim propriile probleme de valori în societate, pentru că dacă vrem să ne transformăm, trebuie să ne transformăm în primul rând noi înșine. Politicienii sunt așa cum sunt, sunt amorali în primul rând, pentru că o bună parte din societate este amorală, pentru că nu credem în interes public, pentru că nu avem încredere unii în alții, pentru că nu știm să lucrăm împreună”.

 
Ovidiu Voicu, despre criza politică și diviziunile din societate