Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Florin Cîțu promite că viitorul guvern va susține plafonarea prețurilor la energie

Într-o declarație foarte scurtă de la palatul Victoria, premierul interimar, Florin Cîțu, a anunțat că, după încheierea crizei (politice n.r), PNL și Guvernul vor susține plafonarea preţului la energie. El a avertizat companiile de electricitate să nu profite de acest anunț, pentru că plafonarea se va face la prețurile actuale. În urmă cu o lună premierul excludea posibilitatea îngheţării preţurilor la energie.

Premierul demis Florin Cîţu a anunţat, miercuri seară, că Guvernul şi PNL susţin plafonarea preţului la energie, la nivelul din prezent şi că acest lucru va fi decis în prima şedinţă a Executivului, după finalizarea crizei politice.
În ceea ce priveşte preţul la energie, am văzut şi evoluţia preţurilor în ultima perioadă şi am luat decizia ca PNL şi Guvernul să susţină plafonarea preţurilor la  energie, în România. Va fi o decizie luată în prima şedinţă de Guvern, după ce se va rezolva criza. Deci vom susţine plafonarea preţurilor la energie, la preţurile pe care le vedem în această perioadă, acum”, a declarat Florin Cîţu, la finalul şedinţei de Guvern de miercuri seară.
Florin Cîţu a transmis un mesaj şi pentru companiile furnizoare de energie:  ”De aceea, avertizez toate companiile care vor să profite de acest anunţ, în perioada următoare, să nu se chinuie, că vom folosi plafonarea la preţurile actuale”, a declarat Cîţu.

 Actualul Guvern, fiind unul interimar, nu poate emite acte normative pentru luarea unor astfel de decizii.

Prețurile la gaze și la energia electrică au înregistrat creșteri importante în ultima perioadă, ceea ce a determinat multe state europene să ia măsuri pentru a suține plata facturilor de către cetățeni. Printre măsurile luate se numără și plafonarea temporară a prețurilor.    

În 10 septembrie, premierul Florin Cîţu excludea posibilitatea îngheţării preţurilor la energie. "Plafonarea preţurilor e mai complicat. Suntem într-o economie liberală. În Uniunea Europeană nu cred că poţi face aşa ceva. Ne vom uita la toate soluţiile pentru a ne asigura că în această iarnă românii nu vor avea de suferit de pe urma acestor facturi", spunea Cîţu.