Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Emanuel Ungureanu: Scapă cine poate/Patriarhul nu e un model de promovare a vaccinării

Emanuel Ungureanu certificat Covid antivaccinist.jpg

Emanuel Ungureanu critică varianta de certificat verde propusă de Alexandru Rafila (Sursa foto: Facebook/Emanuel Ungureanu-arhivă)
Emanuel Ungureanu critică varianta de certificat verde propusă de Alexandru Rafila (Sursa foto: Facebook/Emanuel Ungureanu-arhivă)

Cei care refuză să se vaccineze arată dispreț față de medicii care salvează vieți, este o lipsă de empatie extraordinară, declară la RFI deputatul USR Emanuel Ungureanu, membru al Comisiei pentru Sănătate. El critică pe de altă parte faptul că pelerinajele religioase continuă, în ciuda agravării pandemiei de Covid-19.

Emanuel Ungureanu crede că în combaterea pandemiei de Covid-19 ”avem o problemă de organizare. L-am auzit pe domnul Arafat vorbind ca și cum am fi în valul întâi. El vorbește despre niște teste care se vor achiziționa. El este vocea care coordonează pandemia, în condițiile în care principalul actor ar fi trebuit să fie Ministerul Sănătății. Din păcate, lucrurile au funcționat prost în primele valuri, cu domnul Arafat la cârmă și continuă să meargă prost, inclusiv cu măsuri pe care eu le-am numit a fi criminale, cu această idee absolut toxică de a împiedica bolnavii cronici să fie îngrijiți. Noi am avut la nivel european un milion de victime colaterale în 2020, pacienți care nu au avut acces în spitale”.

În opinia sa, ”trebuie să apelăm la ajutor extern, oricât de dur sună asta și repetitiv, mecanismul european este la îndemâna noastră. Ungaria și-a arătat disponibilitatea să ne ajute, pentru că suntem într-o catastrofă umanitară”.

 

”Avem un popor cu o doză foarte mare de misticism”

 

Peste trei sferturi dintre părinți refuză să-și vaccineze copiii, conform datelor prezentate de Ministerul Educației. Emanuel Ungureanu afirmă că ”asta ne spune care este gradul de educație a poporului nostru și oricât de dur este acest adevăr, trebuie luat ca atare. Nu înțelegem, nu avem educație sanitară în școli, nu se predă care sunt beneficiile vaccinării, avem o problemă de informare timpurie, atât pentru părinți, cât și pentru copii (...). Trebuie o informare adaptată la nivelul de înțelegere a unui popor care are o doză foarte mare de misticism. Țările care au avut un progres semnificativ în vaccinare au avut ca vector important de răspândire a informației corecte despre vaccinare Biserica. Or noi nici la această oră nu-l avem pe Patriarh ca un model de promovare a vaccinării”.

 

COVID-19 România | Cele mai multe cazuri noi și decese, la persoane nevaccinate

 

Ministrul Educaţiei anunţă că 77,5% dintre părinți nu vor să-și vaccineze copiii. "Este o realitate tristă"

 

Deputatul USR declară despre pelerinajele care sunt premise în continuare, în ciuda agravării pandemiei, că ”scapă cine poate. Acesta este adevărul crunt. Statul nu mai are control și nici nu cred că ar trebui să aibă un control extins. Până la urmă, libertatea de a alege, ați văzut antivacciniști care urlă: libertate, libertate! Problema este că atunci când ajung la ATI, strigă: vaccinează-ne! Nu avem ce face, avem o selecție naturală, care se produce deja. Mie îmi e milă, pentru că am în familie medici, îmi e milă de oamenii care lucrează în prima linie. Noi arătăm un dispreț extraordinar față de cei care salvează vieți, nefăcându-ne partea. Adică poți să te vaccinezi, poți să te protejezi și din milă față de cei care stau acolo și se chinuie să ne salveze viața. Este o lipsă de empatie, o lipsă de dragoste față de semeni extraordinară între noi”.

 
Emanuel Ungureanu, despre agravarea pandemiei de Covid-19