Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sondaj INSCOP: Putin, în creștere la capitolul încredere. Maia Sandu, în top

maia.jpg

Image source: www.gov.md

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, este liderul străin în care românii au cea mai mare încredere (28,8%), relevă un sondaj INSCOP. 
Ea este urmată de Joe Biden ( care înregistrează cu 25,8%, o scădere puternică). Urmează apoi Vladimir Putin  și Viktor Orban, lideri în ascensiune la capitolul popularitate.

Ceea ce înseamnă că ar trebui să fim îngrijorați, explică la RFI Dan Andronache, vice-președinte True Story Project.

Reporter: Maia Sandu apare în sondaj și se bucură de o popularitate surprinzătoare pentru dumneavoastră?
Dan Andronache: Da, dar nu neapărat surprinzătoare. Am introdus-o în sondaj pentru a avea mai multe repere în vecinătatea contextului politic autohton. Ori, Maia Sandu este un exponent al unei dorințe intrinseci destul de bine exprimate la nivel popular, a dorinței de corectitudine, de evoluție.

Reporter: La capitolul încredere și credibilitate NATO se bucură de cea mai mare încredere. Uniunea Europeană stă bine. Totuși, privind cifrele se înregistrează o anumită scădere. Cum vă explicați această scădere?
DA: Dacă ne uităm la prima rundă de sondaj de la începutul anului, vedem că acolo procentul este ceva mai apropiat de ceea ce s-a întâmplat în toamnă. Eu apreciez că creșterea din vară de pe mai multe paliere, nu numai pe încrederea în NATO și UE, a fost și datorată verii.

Vara oamenii au altă atitudine, alt tonus psihic. Sunt ceva mai optimiști. Cred că este o chestie sezonieră. Din discuțiile pe care le-am avut cu colegii mei care au efectuat sondajul pare că intuiția noastră a fost apropiată de realitățile sondate, măsurate de ei de-a lungul timpului.

Rep: Am înțeles. La un moment dat mi-a atras atenția și rezultatul obținut de Vladimir Putin. Se menține și el în top, dar stă mai bine decât Rusia. Cum se explică faptul că el ca lider se poziționează mai bine decât Rusia?
DA: Sunt mai mulți factori. Aș sublinia în plus față de observația dumneavoastră că el se poziționează chiar mai bine decât în măsurătorile trecute. 
Factorii care determină această creștere și acest decalaj între el și imaginea țării, între percepția imaginii lui și percepția imaginii țării sunt diverși, precum imaginea bine construită și atent întreținută de lider puternic, ceea ce vibrează cu dimensiunile și așteptările arhetipale ale populației, mai ales  în vremuri de criză. 

Dacă stăm să analizăm istoric până în cele mai aprofundate timpuri societatea, comunitatea așteaptă un lider puternic, un erou, care are soluții și care poate duce comunitatea mai aproape de lumină. Pe de o parte avem așteptările și dorința societății. 
E o chestie care ține de natura umană de căutare pe linie arhetipală a unui erou salvator. 

Pe de altă parte avem imaginea bine construită prin sistemul bine elaborat de comunicare pe mai multe canale precum TikTok, Facebook, Instagram și pe cele oficiale. Dacă stăm să ne gândim la ultimele mișcări de pe piața energiei putem vedea cum iar Putin apare într-o postură de erou absolut. 
El vine și intervine în reglementarea prețurilor energie din Europa. Dacă ați urmărit ultimele știri cu siguranță ați observat că a determinat cumva creșterea asta de prețuri după care vine și spune că trebuie să temperăm un pic toată forfota din energie. Nu avem numai mișcări de imagine, ci și mișcări hibride de îmbunătățire a imaginii, nu numai cele mediatice directe cu meme, cu tot felul de filmulețe, cu tot felul de posturi atent prelucrate imagistic, apropo de ultimul film pe care l-a făcut la vânătoare sau la pescuit.

Rep: Un alt lider care se bucură de o popularitate în creștere în sondajul dumneavoastră este Viktor Orban. La el cum se justifică?
DA: Același lider puternic care vine să aducă lumii soluții. El se opune unui sistem opresiv. El a inventat un opresor extern pentru a muta atenția publicului dinspre problemele reale. E vechea rețetă pe care o abordează orice facțiune naționalistă, tradiționalistă. Avem un inamic. Nu suntem noi ăia, ci e altul din exterior. Sunt străinii, Soros, Europa, oricine altcineva.

Rep: Ca o concluzie aș vrea să știu cum ar trebui să citim întregul sondaj. Să ne îngrijoreze că NATO, Uniunea Europeană înregistrează o scădere, iar lideri controversați precum Viktor Orban și Vladimir Putin cresc?
DA: Da, ar trebui să ne îngrijoreze. Și nu numai pe noi, ci și clasa politică, care pare că e captată într-un joc mic intern, fiind total deconectată de la realitățile societății atât de la nivel intern, cât și de la nivelul societății europene. 

Sondajul INSCOP a fost finanțat de  Black Sea Trust for Regional Cooperation prin True Story Project. Sondajul de opinie a fost realizat în perioada 15 – 27 septembrie 2021.

 
Dan Andronache, vice-președinte True Story Project.