Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Polexit, cu pași mici spre...

polonia_ue.jpg

Demonstrație Pro-UE în Polonia, cu mesajul ”Noi rămânem”
Sursa imaginii: 
Facebook / Polska Fundacja im. Roberta Schumana

Curtea Constituțională a Poloniei a decis ieri că dreptul național are supremație față de dreptul Uniunii Europene. Astfel, devine tot mai evident că Polonia face încă un pas spre ceea ce mulți numesc ”Polexit juridic”. Deciziile emise ieri de Curtea Constituțională ar putea accentua și mai mult procesul latent de auto-ejectare a Poloniei din câmpul juridic al Uniunii Europene.

Decizia Curții Constituționale poloneze era așteptată încă din primăvară, după ce premierul Mateusz Morawiecki sesizase Curtea pentru a se pronunța în privința supremației jurisdicției poloneze față de cea a Uniunii Europene. În termeni juridici, s-a înfăptuit interpretarea Articolelor 1, 2 și 19 din Tratatul Uniunii Europene.

Dacă ar fi să rezumăm cele mai importante aspecte ale deciziei Curții Constituționale Poloneze de ieri, atunci am avea de pus în evidență trei aspecte.

Mai întâi de toate, CC poloneză prin vocea președintei Julia Przyłębska a decis că reglementările UE, în măsura în care organele UE funcționează în afara limitelor împuternicirilor conferite de Polonia, sunt incompatibile cu Constituția Poloniei. Cu alte cuvinte, cazuistica Curții de Justiție a Uniunii Europene este, conform deciziei Curții Constituționale a Poloniei, inferioară dreptului național.

În al doilea rând, este declarată incompatibilă cu Constituția Poloniei și dispoziția europeană care autorizează instanțele naționale să ocolească prevederile constituției sau să se pronunțe pe baza normelor abrogate, precum și dispozițiile din Tratatul UE care autorizează instanțele naționale să revizuiască legalitatea numirii unui judecător de către președinte și rezoluțiile Consiliului Național al Magistraturii privind numirea judecătorilor.

O contra-decizie

Este vorba, practic, despre o contra-decizie la decizia Curții de Justiție a UE cu privire la numirea de către Andrzej Duda, încă în 2015 și 2016, a mai multor judecători ai Curții Constituționale printr-un viciu de procedură, și, deci, în mod neconstituțional, după care, acești judecători au declanșat la rândul lor un proces de revizuire a sistemului de drept constituțional.

În al treilea rând, Curtea Constituțională a mai constatat că dispozițiile Tratatului UE sunt neconstituționale în măsura în care organismele UE funcționează în afara limitelor de competențe conferite de Polonia în tratate.

Aceste decizii ale Curții Constituționale a Poloniei trebuie puse în contextul negocierilor pe care le poartă guvernul polonez cu Comisia Europeană în materie de jurisdicție europeană, acolo unde UE consideră Curtea Constituțională a Poloniei în actuala componență ca fiind ilegală, după numirile viciate din perioada 2015-2018.

Pe fond, Comisia Europeană consideră că dezbaterea pe subiectul supremației juridice este de fapt un pretext pentru a încălca principiul domniei legii și o scuză pentru încălcarea Tratatelor UE.

De partea sa, de facto, dacă ceea ce a decis Curtea Constituțională a Poloniei ieri nu va fi în vreun fel declarat nul și neavenit, atunci Polonia se va pune nesilită de nimeni în afara ordinii legale a Uniunii Europene în momentul în care această decizie va fi publicată în Monitorul Oficial al Poloniei.

Legal, acest lucru trebuie să se întâmple în următoarele 30 de zile. Dar, există încă speranța, probabil nefondată, că decizia Curții Constituționale a Poloniei nu va fi publicată, și mai degrabă va fi folosită ca instrument de presiune în negocierile cu Comisia Europeană. Există deja precedente în practica îndoielnică a ultimilor ani prin care publicarea deciziilor Curții a fost ținută în stare de suspensie timp de mai multe luni, răstimp în care aveau loc negocieri politice de tot felul.