Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pandora Papers în Balcani: anchetă în Bulgaria, scut politic pentru acuzați, în Serbia

delyan_peevski.jpg

Delian Peevski, considerat un mogul al presei din Bulgaria, este acuzat de corupție în dosarele Pandora Papers.
Sursa imaginii: 
AFP

Dezvăluirile Pandora Papers încep să aibă urmări în regiunea noastră. Agenţia de Stat pentru Securitate Naţională din Bulgaria a anunțat că demarează o investigaţie urgentă cu privire la persoane juridice şi fizice acuzate că dețin companii înregistrate în zone offshore. În Serbia, acuzațiile îl vizează pe ministrul de finanțe, în apărarea căruia a sărit imediat însuși președintele republicii.

Potrivit publicației bulgare DARIK, preluată de Rador, fiscul bulgar a solicitat date suplimentare autorilor anchetei, Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie, pentru o serie de persoane fizice şi juridice din Bulgaria care apar în documentele anchetei

Anterior, Atanas Ciobanov, redactor-şef al Biroului de Reportaje de Investigaţii din Bulgaria şi Bird.bg, partener al investigaţiei internaţionale, a declarat că fostul deputat al partidului Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi şi magnat media din Bulgaria, Delian Peevski, este unul dintre cei doi politicieni bulgari, descoperiţi în cadrul anchetei Pandora Papers. Identitatea celui de-al doilea nu a fost divulgată.

Peevski a negat acuzaţiile, însă Comisia pentru combaterea corupţiei şi confiscarea bunurilor dobândite ilegal a anunţat, de asemenea, că va verifica declaraţiile de avere și de interese ale acestuia, începând din anul 2013 și până în prezent.

 

Serbia: ”jurnaliștii și opoziția mint”

În Serbia, dezvăluirile îl vizează pe ministrul de finanțe Sinisa Mali. Acesta este acuzat că a cumpărat 24 de apartamente în Bulgaria. Într-o țară în care presa independentă este supusă presiunilor politice și economice și numeroși jurnaliști au fost agresați, dezvăluirile au venit de la partenerul Consorțiului internațional, grupul de investigație KRIK. Investigația vorbește despre proprietăți de vacanță de lux cumpărate de la companii offshore din Insulele Virgine Britanice în 2012 și 2013.

Demnitarul sârb a negat acuzațiile, la fel ca cel bulgar. "I-aș ruga pe cei care se ocupă de acest subiect să nu mai mintă, pentru că ceea ce fac nu are niciun sens", a declarat Mali. "Pot spune că am 240 de apartamente sau 2.400 de apartamente, nu e nicio diferență", a explicat ministrul, fost primar al Belgradului. "Am un apartament pe care l-am declarat în conformitate cu cerințele, unde merg vara cu copiii deja de 10 ani", a mai declarat acesta

Însuși președintele de la Belgrad, Aleksander Vucic, a sărit în apărarea ministrului său, declarând că investigația nu dovedește nimic.

Sinișa Mali a profitat de ocazie pentru a ataca din nou opoziția sârbă, despre care a afirmat că încearcă să ajungă la „conturile lui Alexander Vucic” și întrebarea este „de ce nu poate” - probabil pentru că „el nu le are, pentru că mint despre orice”.

El i-a taxat pe jurnaliști drept „mincinoși”. Întrebat de ce totuși semnătura sa se află pe certificatul care dovedește că deține compania offshore, Mali a spus că a răspuns deja la aceasta în urmă cu câțiva ani - dacă există nereguli, întrebările ar trebui adresate „autorităților competente”.

Și Vucic a avut un mesaj pentru jurnaliști. El s-a referit la o hotărâre anterioară a unei instanțe sârbe în acest caz, care nu a găsit nimic în neregulă în acțiunile lui Mali: „Cred că nu ați dovedit nimic, pentru că decizia instanței arată altceva decât ceea ce susțineți voi”.

Rămâne însă întrebarea cât de credibilă poate fi decizia unei instanțe sârbe, într-o țară condusă autoritar de însuși Alexander Vucic, care a sărit imediat în apărarea ministrului său acuzat de malversațiuni financiare. (Sursa. Rador).

 
Eurocronica din 8 octombrie 2021