Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


(Exclusivitate) Ludovic Orban: Propunerea Cîțu-premier, o aberație, ar fi neconstituțional

Exclusivitate Ludovic Orban Citu premier aberatie.jpg

Ludovic Orban crede că o desemnare a lui Florin Cîțu ca premier ar fi neconstituțională (Sursa foto: Facebook/Ludovic Orban)
Ludovic Orban crede că o desemnare a lui Florin Cîțu ca premier ar fi neconstituțională (Sursa foto: Facebook/Ludovic Orban)

Președintele Klaus Iohannis ar încălca Constituția, dacă l-ar desemna premier tot pe Florin Cîțu, declară la RFI fostul lider al PNL, Ludovic Orban. Șeful Camerei Deputaților spune că ”toată acțiunea lui Iohannis în ultimele trei luni nu a făcut altceva decât să distrugă PNL, să distrugă coeziunea, să afecteze pe termen lung interesele fundamentale ale României”. Orban mai afirmă că ”o discuție pe tema suspendării președintelui poate avea loc, după ce se vor derula toate evenimentele legate de învestirea Guvernului”, dar admite că e o procedură complicată.

Ludovic Orban spune că decizia conducerii PNL de a-l propune tot pe Florin Cîțu pentru funcția de premier la consultările de luni de la Cotroceni este o inepție: ”O aberație, o propunere în primul rând neconstituțională. După demiterea mea prin moțiunea de cenzură din februarie, în momentul în care președintele Iohannis m-a desemnat tot pe mine, PSD a atacat la CCR și CCR a luat decizia conform căreia premierul care a fost demis la moțiunea de cenzură nu mai poate fi propus premier. Ar trebui să citească, mai ales că e o chestiune care ține de istoria PNL. De asemenea, e o inepție politică să vii să-l propui pe Florin Cîțu, în condițiile în care practic cu această propunere de premier, nu există nici o șansă de a forma o majoritate parlamentară. Le readuc aminte colegilor mei, care s-au întrunit noaptea, ca hoții, într-o ședință convocată pe picior, că pentru a putea învesti un Guvern, este necesară o majoritate de 234 de voturi. La ora actuală, PNL împreună cu UDMR nu dețin decât 163 de parlamentari (...). Această decizie reprezintă o dovadă elocventă a ruperii de realitate atât a lui Florin Cîțu, cât și a apropiaților lui Florin Cîțu și arată că pentru acești colegi ai mei, România nu contează, ci contează interesele lor de grup”.

 

Klaus Iohannis: Consultările cu partidele parlamentare vor începe luni

 

Cioloș: Un Guvern minoritar, o idee năstrușnică/Vrem cu PNL, dar nu mai credem în povești

 

Fostul lider al PNL îl acuză pe președintele Klaus Iohannis că a încălcat Constituția: ”Iohannis și-a încălcat statutul constituțional, s-a coborât la a interveni în competiția internă a unui partid politic și toată acțiunea lui Iohannis în ultimele trei luni de zile nu a făcut altceva decât să distrugă PNL, să distrugă coeziunea, să afecteze pe termen lung interesele fundamentale ale României. Acesta este adevărul, un adevăr care este văzut de un număr din ce în ce mai mare de români. Practic, Iohannis pare că nu mai are nici o legătură cu realitatea și toate acțiunile lui Iohannis sunt cu efecte negative pentru România”.

 

Reporter: Ca să fie mai clar, spuneți că președintele Klaus Iohannis a încălcat Constituția?

Ludovic Orban: Normal că a încălcat Constituția. Cum să vii la Congresul unui partid, să susții un candidat? Și dacă-l va desemna pe Florin Cîțu, va încălca Constituția, pentru că nu respectă o decizie a CCR. De altfel, nici nu pot să-mi imaginez că poate să ajungă chiar în situația de a încălca atât de flagrant și de evident o decizie a CCR.

 

Reporter: Și dacă va încălca președintele Constituția, cum spuneați, ar trebui suspendat?

Ludovic Orban: Procedura de suspendare e o procedură complicată, iar procedura de suspendare este urmată de referendumul de demitere, în termen de maxim 30 de zile. O discuție pe această temă poate avea loc, după ce se vor derula toate evenimentele legate de învestirea Guvernului, dar repet, pentru mine, fundamental e interesul României. Interesul României este ca această criză politică să înceteze cât mai repede.

 
Ludovic Orban, despre propunerea PNL Cîțu-premier