Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Analist: Să spui că intri primul la consultări și că dacă nu există o majoritate nu propui un premier e puțin inabil formulat

7618878-mediafax_foto-andreea_alexandru.jpg

ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Șeful statului a convocat partidele la Palatul Cotroceni luni, începând cu ora 12. Delegația liberala e prima care se întâlnește cu seful statului, urmată de cea a PSD și USR. Urmează apoi AUR, UDMR și reprezentanții minorităților naționale, altele decât UDMR.

Liberalii au revenit vineri  în privința nominalizării pentru funcția de premier. Florin Cîțu este varianta PNL doar dacă se conturează o majoritate parlamentară. În caz contrar, liberalii nu se vor prezenta cu o propunere de premier la consultările de luni, de la Palatul Cotroceni.

Poate fi interpretat anunțul de vineri  al PNL  ca un pas inapoi sau e vorba doar de un joc politic? L-am întrebat pe analistul politic Ioan Bogdan Lefter:

Ioan Bogdan Lefter: E un prim semn că actuala conducere a PNL, distinctă de o altă parte din PNL, care încă îl susține pe fostul președinte Ludovic Orba, dar și președintele Klaus Iohannis, încep să înțeleagă că nu pot impune celorlalte partide parlamentare formula unui guvern minoritar condus de Florin Cîțu. Comunicatul conducerii restrânse, al organismului executiv de conducere a PNL indică această cedare, acest prim pas înapoi, într-o formulare, de altfel destul de ilogică sau de paradoxală. Ea cuprinde un paradox temporal. Conducerea PNL spune că dacă nu se conturează o majoritate parlamentară, atunci nu va face deloc o propunere de prim ministru, lăsându-i președintelui Iohannis (opțiunea). De altfel, aceasta este o prevedere constituțională în situația în care nu există un partid care să aibă majoritate absolută în parlament, anume să desemneze pe cine crede domnia sa de cuviință. Paradoxul temporal e că PNL e primul partid invitat la consultări. Conturarea sau nu a unei majorități parlamentare se va vedea la sfârșit, după ce delegațiile tuturor partidelor se vor fi întâlnit cu președintele. Să spui că tu intri primul la consultări și că dacă nu există o majoritate nu propui un premier e puțin inabil formulat. Dar e evident că suntem într-o situație în care trebuie găsită o soluție. Dacă ceea ce își doresc în acest moment și președintele Klaus Iohannis și actuala conducere a PNL din jurul premierului încă în funcție, interimar Florin Cîțu nu e posibilă, atunci trebuie făcuți pași înapoi și găsită soluția de compromis.

Reporter: Nu poate fi interpretată ca o mimare?

IBL: Tot ce se întâmplă în acest moment în jurul Partidului Național Liberal este efectul îngustării grave a marjei de opțiuni a acestui partid în urma alegerii lui Florin Cîțu în conflict și nu în eventuală armonie sau măcar complementaritate cu alte orientări din partid. În momentul în care Florin Cîțu și cei din jurul său au acaparat partidul prin mijloace politice electorale destul de agresive, îndepărtând de la vot delegați care ar fi votat probabil cu Ludovic Orban, ostilizând o parte destul de largă din baza partidului, nu au altă soluție logică decât să meargă până în pânzele albe în susținerea candidatului pe care l-au impus în fruntea partidului prin asemenea metode. Această miză intră în contradicție flagrantă cu contextul politic și parlamentar extra liberal, unde nu există disponibilitate pentru o colaborare cu acest prim ministru nici măcar din parte principalului partener de coaliție de până acum și probabil și de acum înainte după ce se va depăși acest moment. Domnul Cîțu este cel care a generat cel puțin în mod vizibil criza politică și guvernamentală actuală. Dacă a fost sfătuit, dacă a fost îndemnat, stimulat de către cei din jurul său, de către consilieri sau chiar de către șeful statului, asta ține de culisele politicii. Dar în mod formal și oficial premierul Cîțu este cel care a dinamitat coaliția și a dus la actuala criză guvernamentală. Din aceste două logici, una internă a conducerii actuale învingătoare în PNL și a scenei politice generale ies toate dificultățile, blocajele, ambiguitățile actualului moment politic. Dar chiar și în această situație aparent fără ieșire trebuie găsite soluțiile de continuare căci viața merge înainte.

Rep: Și dacă e să ne imaginăm că PNL se va prezenta la consultări fără un nume de premier și așa cum spuneați, vor fi primii, la ce să ne așteptăm de la președintele Klaus Iohannis după ce discută cu toți?

IBL: Președintele Iohannis este nu numai constituțional decidentul principal de desemnare a unui prim ministru în asemenea momente, în condițiile în care nu există în parlament o majoritate absolută aleasă. Și nu există. Prin prerogativă constituțională, dar și ca efect al situației politice din care a devenit tot mai evident în ultima vreme că președintele Iohannis a făcut și face parte susținându-l pe Florin Cîțu. Ca principal decident ca efect al constituției și ca principal responsabil politic al situației actuale, președintele Iohannis va trebui să ia o decizie. Preferabil pentru țară și probabil chiar și pentru imaginea politică a domniei sale, trebuie să ia o decizie care să ne apropie de o soluție a problemei, în loc să prelungească blocajul și criza. Într-adevăr, ne putem aștepta la o altă desemnare, dar va fi foarte greu. Și dacă o vom vedea făcută, ea se va contabiliza din punctul de vedere al imaginii publice nu doar pe talger pozitiv pentru președinte, ca gest de deblocare, de detensionare și de soluționare a crizei, dar și pe talger negativ pentru că mizând în mod atât de ferm, aproape vehement în ultimele zile pe soluția Florin Cîțu, președintele la rândul său s-a plasat într-o poziție față de care orice altă formulă va arăta a cedare, a recunoașterii erorii. Sigur, cine își recunoaște păcatele e iertat în diverse sisteme morale, însă obiectiv vorbind situația așa va arăta.  

 
Analistul politic Ioan Bogdan lefter