Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Renunță PNL la varianta Cîțu-premier? Daniel Fenechiu nu exclude acest scenariu

Daniel Fenechiu PNL pensii PSD.jpg

Daniel Fenechiu respinge criticile PSD la adresa PNL: Abordarea PSD rupe punți în coaliție
Daniel Fenechiu respinge criticile PSD la adresa PNL: Abordarea PSD rupe punți în coaliție
Sursa imaginii: 
Facebook/Daniel Fenechiu

Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, dă de înțeles la RFI că partidul se îndreaptă spre scenariul unui Guvern fără Florin Cîțu premier: ”Da, se pare că în ipoteza în care USR își menține punctul de vedere extrem de dur pe zona asta, responsabilitatea noastră ne poate conduce spre acea variantă”. El vehiculează numele lui Lucian Bode și Nicolae Ciucă.

Daniel Fenechiu spune că ”PNL merge la consultări cu propunerea Florin Cîțu prim-ministru, pentru ipoteza în care vom reuși să degajăm o majoritate. În ipoteza în care nu reușim să degajăm o majoritate, pentru a nu exista acel tip de discuții că PNL se agață de putere sau Florin Cîțu se agață de putere, am luat decizia ca, repet, în ipoteza în care nu se degajă o majoritate, președintele să poată verifica și alte posibilități, pentru că România are nevoie de guvernare și pentru că este apanajul președintelui să identifice după consultări acea personalitate politică care ar putea să creeze majoritatea parlamentară care să susțină un Guvern stabil”.

El declară că ”în spațiul public au apărut o serie de nume. A fost adus în discuție numele lui Lucian Bode, un ministru foarte bun, care beneficiază de aprecierea foarte multor parlamentari și foarte multor lideri de partide. A fost adus în discuție numele generalului Ciucă, ministrul Apărării, care la rândul lui are o poziție foarte bună, este apreciat ca ministru al Apărării și ca un om extrem de serios. Mai există în cadrul PNL și alte posibilități de nume (...). PNL poate face zece nominalizări. Eu am discutat despre cele două nume aduse în spațiul public, respectiv Lucian Bode și Nicolae Ciucă, pentru că au fost numele vehiculate și care au generat comentarii pe zona respectivă, dar avem și alte personalități. Președintele probabil că după discuția pe care o va avea cu delegația noastră, care e prima delegație, când va sonda poziția USR PLUS, va sonda cu un nume din cadrul PNL, probabil că va fi Lucian Bode. Eu sunt și destul de rezervat ca să fac niște discuții ipotetice sau mai puțin formale, pentru că nu mai departe de aseară, fiind la o emisiune tv, se discuta despre Rareș Bogdan și cineva a comentat că niciodată nu va ajunge prim-ministru. Eu am replicat spunând că Rareș e un om tânăr, un om de mare perspectivă, un om care a adus un plus PNL și cu siguranță nu mâine, dar într-un viitor, va ajunge și Rareș prim-ministru. Toată presa a titrat: surpriză, Fenechiu anunță că Rareș Bogdan ar putea fi primul-ministru. Deci în momentul în care lucrurile sunt scoase din context, după o perioadă tulbure, încerc și eu să fiu cât se poate de atent la ceea ce spun”.

 

Analist: Să spui că intri primul la consultări și că dacă nu există o majoritate nu propui un premier e puțin inabil formulat

 

(Exclusivitate) Ludovic Orban: Propunerea Cîțu-premier, o aberație, ar fi neconstituțional

 

Întrebat dacă ne îndreptăm spre un scenariu de Guvern fără Florin Cîțu premier, Daniel Fenechiu a răspuns: ”Da, se pare că în ipoteza în care USR își menține punctul de vedere extrem de dur pe zona asta, responsabilitatea noastră ne poate conduce spre acea variantă”.

 
Daniel Fenechiu, despre consultările de la Cotroceni