Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Propunerea de prim-ministru a USR: Dacian Cioloș

Dacian Ciolos a fost desemnat de Klaus Iohannis pentru functia de premier dupa negocierile de la Cotroceni dintre seful statului si partide

În lipsa unei noi propuneri de premier din partea PNL, Biroul Naţional al USR decis, în unanimitate, ca echipa de negociere să îi prezinte președintelui Klaus Iohannis propunerea de prim-ministru a USR, în persoana lui Dacian Cioloş, şi un pachet de măsuri care vor sta la baza programului de guvernare.

USR merge, luni, la consultările cu președintele Klaus Iohannis cu mandatul de a forma cât mai rapid un guvern cu puteri depline, care să gestioneze pandemia, explozia prețurilor la energie și reformele din PNRR. Cea mai bună soluție pentru România este un guvern USR-PNL-UDMR cu un nou prim-ministru și cu un program de guvernare care să fie respectat de partenerii de coaliție, precizează USR.

În lipsa unei noi propuneri de premier din partea PNL, Biroul Național a decis, în unanimitate, ca echipa de negociere să îi prezinte președintelui propunerea de prim-ministru a USR, în persoana lui Dacian Cioloș, și un pachet de măsuri care vor sta la baza programului de guvernare. Anunţul a fost făcut de preşedintele USR, Dacian Cioloş, la finalul şedinţei conducerii partidului, care a avut loc la Parlament, scrie News.ro.

Nu mai mergem cu poveşti, cu presupuneri, din punctul nostru de vedere Guvernul trebuie să funcţioneze cu un premier asumat şi cu un astfel de program. În absenţa unor propuneri clare, concrete din partea partenerilor noştri de coaliţie, pentru că protocolul nostru de coaliţie este în continuare în vigoare dar, din păcate, nu am putut avea discuţii în aceste zile cu partenerii noştri, ca să vedem ce vor. În aceste condiţii noi suntem gata să venim şi cu o propunere de premier şi cu un program foarte clar asumat”, a spus Cioloş.

Preşedintele USR a spus că acest program va fi prezentat şi la consultările cu şeful statului.

Este vorba despre un pachet de măsuri pentru reducerea cu 32% a preţului la energia electrică, şi avem nişte propuneri foarte concrete despre cum se poate face asta, un plan de măsuri ferme pentru limitarea efectelor COVID-19”, a arătat el, precizând că USR îşi mai propune desfiinţarea SIIJ pînă la finalul lunii octombrie anul acesta şi adoptarea legilor justiţiei până la finalul anului 2022.

Cioloş a mai anunţat implementarea zero taxe pe salariul minim, pentru a reduce povara fiscală pe salariile mici şi reforma pensiilor speciale, astfel încât toate pensiile speciale să fie aliniate cu principiul contributivităţii, până la finalul anului 2022 această măsură urmând să fie implementată, mai ales că este inclusă şi în PNRR. USR îşi propune şi reforma companiilor de stat.

USR urmează să intre la consultările de la Palatul Cotroceni la ora 14.00.
USR susţine în continuare că cea mai bună soluţie pentru România este un guvern USR-PNL-UDMR cu un nou prim-ministru şi cu un program de guvernare care să fie respectat de partenerii de coaliţie, a mai spus Cioloş.

Măsurile USR pentru programul de guvernare

• Pachet de măsuri pentru reducerea cu 32% a preţului energiei electrice, inclusiv reducerea TVA la electricitate şi gaze de la 19% la 5% pentru consumatorii casnici pe o perioadă de 6 luni, subvenţii temporare pentru CET-uri, credite fiscale pentru întreprinderi în cuantumul a jumătate din creşterea facturilor la curent şi gaze şi exceptarea de la plata certificatelor verzi în factura consumatorului casnic.
 
• Plan de măsuri ferme pentru limitarea transmiterii COVID-19 care prevede limitarea numărului de participanţi şi distanţare fizică pentru evenimentele în spaţiu deschis (pelerinaje, evenimente sportive, culturale etc), decalarea anului şcolar (vacanţă două săptămâni, cu prelungirea şcolii în lunile de vară), închiderea barurilor şi a restaurantelor la ora 22.00 la nivelul întregii ţări, indiferent de rata de incidenţă, pentru 30 de zile, apoi revenire în funcţie de incidenţă şi condiţionat de certificat verde pentru angajaţi şi clienţi şi acces în spaţii neesenţiale (baruri, restaurante, cinema etc.) şi mall-uri doar cu certificatul verde.
 
”Dacă vechile partide fug de responsabilitate, USR este pregătit să îşi asume responsabilitatea guvernării şi să iniţieze imediat negocieri cu PNL şi UDMR pentru un guvern care să scoată România din criză”, mai transmite USR.
 
Printre propunerile USR pentru programul de guvernare al viitorului guvern se află:
 
• Desfiinţarea SIIJ până la final de octombrie 2021 şi adoptarea legilor Justiţiei până la final de 2022.
• Implementarea „Zero Taxe pe Salariul Minim” pentru a reduce povara fiscală pe salariile mici.
• Reforma pensiilor speciale, astfel încât toate pensiile speciale să fie aliniate la principiul contributivităţii până la final de 2022.
• Reforma companiilor de stat, actualizarea legislaţiei, eliminarea excepţiilor de la numirea profesionistă a managementului până la final de 2022.
• Revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin până în martie 2023.