Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Interimatul guvernamental nu pune în pericol PNRR. Deocamdată (europarlamentar)

dragos_pislaru.jpg

Dragoș Pîslaru, europarlamentar USR
Sursa imaginii: 
Facebook / Dragoș Pîslaru

Incertitudinea politică de la București se suprapune cu perioada premergătoare aprobării de către Consiliu a Planului Național de Redresare și Reziliență. Un guvern interimar, lipsit de puteri depline, nu poate emite ordonanțe de urgență, ceea ce a generat în spațiul public îngrijorări cu privire la demararea planului.

De la Strasbourg, europarlamentarul Dragoș Pîslaru, membru al grupului Renew Europe și co-negociator pentru Planul de Redresare și Reziliență este de părere că situația se află deocamdată sub control, dar că ar putea degenera dacă instabilitatea s-ar prelungi dincolo de luna noiembrie:

Dragoș Pîslaru: Prima bornă, trecerea în revistă importantă a reformelor,  e cam undeva la un an de zile de acum încolo. Undeva în toamna anului viitor s-ar putea pune problema, uitându-te la acele ”milestones and targets”, acele jaloane și borne pe care le avem de îndeplinit, s-ar putea observa că România a deraiat sau că deviază sau că rămâne în urmă.

Însă, într-adevăr se poate estima că cu cât începi mai târziu pregătirea reformelor și a investițiilor din PNRR, există o probabilitate din ce în ce mai mare să ai deviații față de ce ți-ai propus. Dar acum, așa cum stau lucrurile nu ai cum să spui că România a dat deja cu stângul în dreptul. Deocamdată nu se pune problema.

Apoi s-a pus problema chestiunilor legate de organizarea internă și că nu se pot da ordonanțe de urgență sau că s-au decis anumite tipuri de implementare. Iarăși, calendarul spune că urmează cel mai probabil pe data de 9 noiembrie să fie Consiliul de afaceri economice și monetare, care va aproba formal PNRR-ul. Din acel moment va începe să se pregătească prefinanțarea care o să fie dată României.

Estimarea mea era că înainte de sfârșitul anului, poate chiar spre sfârșitul lunii noiembrie, să putem avea această prefinanțare. De la acel moment ar trebui să curgă termenul din ordonanța de urgență din România de 30 de zile de organizare internă. Încă nu suntem într-o situație în care să fi făcut ceva greșit sau să fi curs un termen legal care să afecteze în orice fel implementarea.

Cred că la sfârșitul lui noiembrie, probabil, dacă ne uităm din nou și vedem că lucrurile sunt complet haotice, atunci ar trebui să ne punem niște semne de întrebare.

Ideea că un guvern interimar nu ar mai putea emite ordonanțe de urgență nu este un obstacol. Până la urmă, OUG-urile sunt, mai degrabă, o excepție. Ordonanțele de urgență sunt o excepție de la o procedură parlamentară uzuală. Dacă există voința politică poți trece în parlament în maxim o săptămână ce vrei tu. Totul ține de voința politică.

Înțelegerea mea de până acum este că nici Partidul Social Democrat nu se împotrivește implementării PNRR-ului. S-ar putea să existe lucruri de detaliu, de metodă. În schimb nu cred că există o problemă de a seta un cadru înăuntru parlamentului. De aceea cred că și asta este ceva care se poate rezolva.

Reporter: Prima tranșă nu este în pericol?

DP: Sub nicio formă, prefinanțarea este o procedură formală imediat declanșată de aprobarea în consiliu. Cum spuneam, pe 9 noiembrie este acest consiliu din domeniu economic care aprobă planurile.

Tranșa mare de bani, 3,8 miliarde, este una pe care putem miza în acest an. Este foarte importantă pentru a avea resursele pentru ca lucrările de investiții să nu se oprească. Pe partea de reforme trebuie să creăm cadrul de implementare și să fie clar fiecăruia la ce lucrează din reformele respective.

Avem nevoie de un fel de tablou de bord asumat atât la nivelul centrului guvernului, cât și al ministerelor. Avem și o secțiune care este dedicată autorităților locale. Trebuie să înțelegem care sunt mecanismele de alocare a resurselor respective pe proiecte. Sunt elemente care trebuie pregătite înainte de sfârșitul anului fără doar și poate pentru că după aceea vor apărea întârzieri.

Dar în acest moment nu există niciun risc de deraiere pe termen scurt și nu există nicio întârziere care să poată să pună în pericol primirea de resurse din partea Comisiei Europene. Altfel, îngrijorări... sigur că putem să fim îngrijorați.

 
Interimarul guvernamental nu pune în pericol PNRR