Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Căderea lui Kurz: o poveste murdară cu politicieni și influenceri

sebastian_kurz.png

Fostul cancelar austriac Sebastian Kurz la conferința de presă în care și-a anunțat demisia, Viena, 9 octombrie 2021
Sursa imaginii: 
AFP via rfi.fr

Știrea demisiei cancelarului austriac Sebastian Kurz a fost deja analizată de redacțiile din întreaga lume. Dar ce se ascunde, de fapt, în spatele punerii sub acuzare? Un adevărat sistem de corupție, cuprinzând politicieni și moguli media. Iar cine crede că asemenea practici, de cumpărare a influenței politice prin intermediul media, sunt în regulă, poate ar trebui să se mai gândească odată.

După cum relatează Der Spiegel, într-o amplă analiză asupra situației din Austria, veștile proaste pentru Kurz au început să curgă exact pe când el se afla în castelul Brdo din Slovenia, alături de șefii de stat și de guvern europeni .

La primele ore ale dimineții, procurorii descinseseră în cancelaria austriacă, la sediul Partidului Popular Austriac al al lui Kurz (ÖVP), la Ministerul Finanțelor și la una dintre cele mai importante edituri din țară.

Mandatul de percheziție, pe care DER SPIEGEL și cotidianul austriac Der Standard l-au văzut, acorda permisiunea de a se confisca „date electronice și dispozitive de stocare a datelor, servere, laptopuri, telefoane mobile și unități de memorie”.

Descoperirile întâmplătoare de pe telefoanele mobile care au fost confiscate într-un caz anterior au fost cele care i-au determinat pe anchetatori să ajungă la concluzia că au suficiente dovezi pentru a merge după Kurz și cercul său interior.

 

”Toți știau unde se duc banii publici”

Acum, miza este dacă povestea orbitoare de succes a lui Sebastian Kurz trebuie rescrisă și dacă nu cumva a fost înrădăcinată într-un sistem corupt, care îi implică pe cei din jurul său, partidul său și pe unii dintre cei mai puternici moguli media din țară.

În centrul anchetei se află bănuielile că Sebastian Kurz - ca ministru de externe și apoi cancelar – și-a cumpărat, prin confidentul său Thomas Schmid, secretar general în Ministerul de Finanțe, o acoperire favorabilă în mediile aparținând grupului Österreich.

Editura se află sub controlul fraților Wolfgang și Helmuth Fellner. Se crede că cei doi frați au primit 1,33 milioane de euro, prin intermediul unor reclame achiziționate de Ministerul Finanțelor, pe parcursul a doi ani.

Toți cei suspectați au negat acuzațiile, dar anchetatorii par destul de siguri pe ei.

Dacă acuzațiile sunt întemeiate, ar însemna că echipa Kurz a folosit banii contribuabililor pentru a cumpăra sondaje de opinie manipulate și articole laudative, pentru a câștiga puterea - și pentru a o păstra. Este o acuzație gravă, chiar și în Austria, o țară care s-a obișnuit cu scandalul și favoritismele.

 

”Sistemul Kurz”

Anchetatorii au 10 suspecți , despre care spun că știau faptul că banii publici erau folosiți „numai în interesul lui Sebastian Kurz”. Deoarece suma implicată este „cu siguranță mai mare de 300.000 de euro”, un verdict de vinovăție ar putea însemna până la 10 ani de închisoare.

Se poate „exclude” faptul că Kurz nu ar fi participat cumva la „schemă”.

Dimpotrivă, cariera incredibilă a tânărului funcționar de partid, care și-a întrerupt studiile universitare pentru a urma politica cu normă întreagă, a urmat în esență un scenariu strict de la bun început. Unul dintre cei responsabili pentru acest scenariu este strategul său Stefan Steiner, care este, de asemenea, suspect în actuala afacere.

Steiner a fost prezent la ceea ce s-a considerat în momentul în care s-a născut „sistemul Kurz”. La 18 aprilie 2011, la etajul al treilea al sediului ÖVP din Viena. Consilierii s-au adunat până la primele ore ale dimineții pentru a discuta despre modul cel mai bun de pregătire a tânărul conservator Sebastian Kurz pentru noua sa funcție de secretar de stat pentru integrare, concentrându-se pe potențialul său drum spre putere.

Mulți dintre cei prezenți la acea întâlnire continuă să facă parte din unitatea centrală închisă ermetic, al cărei cel mai important principiu este loialitatea față de liderul lor Kurz. Este mai mult o comunitate de credință decât un grup de colegi de lucru - este o echipă conspirativă. Căreia i se poate spune ”sistemul Kurz”, scrie revista germană.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Rubrica Eurocronica din 12 octombrie 2021