
Politică
Rusia dezminte vehement acuzațiile britanice de furt al vaccinului anti-Covid AstraZeneca pentru producerea vaccinului Sputnik
astrazeneca_sputnik_v.jpg

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitrii Peskov, a comentat scurt: “The Sun este un ziar foarte cunoscut și foarte neștiințific.”
Fondul rus de investiții directe (RDIF), care promovează și comercializează Sputnik V, a fost mult mai radical într-un comunicat emis luni seara târziu. “Presa din Marea Britanie relatează că Sputnik V din Rusia ar fi bazat pe cercetări din cadrul vaccinului Oxford / AstraZeneca, aceasta este o altă știre falsă și o minciună flagrantă bazată pe surse anonime”, se spune în declarație.
The Sun relatase luni că serviciile de securitate britanice ar avea dovezi că date vitale ar fi fost furate de la concernul farmaceutic britano-suedez - inclusiv planul pentru vaccinul anti-Covid. Vaccinul rusesc Sputnik folosește o tehnologie similară cu vaccinul proiectat la Universitatea Oxford și fabricat de AstraZeneca.
Anul trecut, serviciile de securitate au arătat cu degetul spre președintele Rusiei, Vladimir Putin. Ei au spus că sunt “mai mult de 95%” siguri că hackerii ruși sponsorizați de stat au vizat organismele britanice, americane și canadiene care dezvoltă un vaccin anti-Covid.
“Cred că trebuie să luăm în serios spionajul rus și chinez. Fie că fură proiectul pentru vaccinul AstraZeneca sau că ne șantajează cu energia, trebuie să fim în cunoștință de cauză față de aceste regimuri autoritare și totalitare.” a spus deputatul Partidului Conservator de guvernământ, Bob Seely, expert în chestiuni rusești. Biroul prim ministrului Boris Johnson a refuzat să comenteze.
Sputnik V a fost aprobat pentru utilizare în 70 de țări până acum, cea mai recentă autorizare fiind primită de la autoritățile de reglementare indoneziene la sfârșitul lunii august. Cu toate acestea, Sputnik încă nu a fost aprobat de Organizația Mondială a Sănătății, care este o condiție prealabilă pentru includerea sa în sistemul global de achiziție a vaccinului COVAX pentru țările cu venituri mici și medii.
În special, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) nu a aprobat încă Sputnik V pentru utilizare de urgență în Uniunea Europeană, iar fără această aprobare, persoanelor care au fost vaccinate cu Sputnik V le este mai dificil să călătorească în UE. Ambasadorul UE în Rusia, Markus Ederer, a declarat vineri că Rusia întârzie procesul prin amânarea repetată a inspecției EMA în țară.
Vaccinurile aprobate pentru folosire în cele mai multe țări sunt AstraZeneca și Pfizer-BioNTech.