Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Andrei Țăranu: Criza politică îi interesează prea puțin pe cetățeni, ei sunt mai preocupați de Covid-19 și scumpiri

Conflict Clotilde Armand Ciprian Ciucu Andrei Taranu.jpg

Andrei Țăranu: Conflictul între persoane este alimentat de conflictul dintre partide
Andrei Țăranu: Conflictul între persoane este alimentat de conflictul dintre partide
Sursa imaginii: 
arhivă RFI

Românii așteaptă încheierea cât mai rapidă a crizei politice, crede politologul Andrei Țăranu. În opinia sa, populația nu este interesată de strategiile partidelor sau ale președintelui Klaus Iohannis legate de formarea Guvernului, ci mai degrabă e preocupată de criza sanitară și cea energetică.

Prin desemnarea lui Dacian Cioloș ca premier, Klaus Iohannis vrea să lase impresia că a îmbrăcat din nou haina constituțională care-i impune o anumită neutralitate politică, spune Andrei Țăranu.

El explică la RFI cum vede cetățeanul de rând criza politică: ”Am văzut în mai multe sondaje, cetățenii României sunt foarte nemulțumiți de clasa politică și foarte nemulțumiți de activitatea președintelui, pentru că cetățenii așteaptă rezolvarea urgentă a crizelor suprapuse, criza Covid, criza energetică și criza prețurilor. Or această criză politică îi interesează prea puțin și cei mai mulți dintre ei, care au o gândire mai degrabă pro-voievodală, așteaptă de la președinte să rezolve totul, așa cum ne-au obișnuit o parte dintre președinții anteriori și chiar să se pună în locul prim-miniștrilor, așteaptă o rezolvare a crizei, foarte rapid. Or faptul că domnul președinte a revenit în dimensiunea sa constituțională nu cred că-i interesează foarte mult. Pe ei îi interesează să fie un prim-ministru care să facă un Guvern care să fie stabil și să rezolve urgent majoritatea problemelor”.

 

Citiți și:

 

Dacian Cioloș: Obiectivul este să pregătim rapid un guvern. Primele consultări, cu PNL, UDMR și minorități, miercuri

 

Stelian Ion: Florin Cîțu să renunțe la orgolii și la bătut din picior. Vom merge până la capăt

 
Andrei Țăranu, despre desemnarea lui Dacian Cioloș ca premier de către președintele Klaus Iohannis