Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Se întâmplă în Italia: formațiune fascistă, propusă pentru dizolvare

forza_nuova.png

Liderul partidului de extremă dreapta Roberto Fiore (stânga imaginii), în 2017
Sursa imaginii: 
AP via rfi.fr

După cum probabil știți, la sfârșitul săptămânii trecute au avut loc în Italia o serie de proteste anti-vaccin și anti-certificat verde. Ridicate în slăvi pe paginile antivacciniste și conspiraționiste din România (și, probabil nu numai ), manifestațiile s-au remarcat totuși prin violența lor. Au fost luate cu asalt sedii ale organizațiilor sindicale dar și unitatea de primiri urgențe a unui important spital din Roma, medicii fiind forțați să se baricadeze.

Să amintim că Italia este prima țară europeană unde certificatul verde devine obligatoriu la locul de muncă, din 15 octombrie. Aceasta, în condițiile în care 80% din populaţia cu vârsta peste 12 ani este deja vaccinată. 

Duminică, poliția italiană a anunțat că a arestat 12 persoane, inclusiv pe liderii partidului de extremă dreaptă Forza Nuova , iar la începutul săptămânii, reacțiile politice nu au întârziat să apară.

După cum relatează o știre AFP preluată de G4Media, personalităţi politice de pe întreg eşichierul au condamnat violenţele. Partidul Democrat ( centru-stânga) şi Mişcarea 5 Stele ( antisistem), membre ale coaliţiei aflate la putere, au semnat o moţiune în Parlament pentru a cere dizolvarea Forza Nuova.

Potrivit liderului PD, Enrico Letta, fost şef al guvernului, evenimentele survenite sâmbătă sunt comparabile cu asaltul întreprins asupra Capitoliului de la Washington de către susţinătorii lui Donald Trump.

Nu însă toată lumea este de aceeași părere. Matteo Salvini, liderul formațiunii de extremă dreapta Liga, anunță că nu va semna moțiunea.

Dar cine este această organizație, aflată, după câte se pare, în inima violențelor din ultimul week-end?

Forza Nuova este un partid radical de dreapta, neo-fascist, înfiinţat în 1997 şi al cărui program prevede, printre altele, interzicerea avortului, oprirea imigraţiei şi abrogarea legilor care pedepsesc incitarea la ură din motive politice, rasiale sau religioase.

Incitare la violență

Și ar mai fi de spus că, după recentele evenimente, site-ul mişcării a fost închis de justiţie, în cadrul unei anchete pentru „incitare la violenţă”.

Unii ar putea spune că măsurile luate împotriva mișcării, începând cu arestarea liderilor, continuând cu închiderea sitului și sfârșind cu declanșarea procedurii de dizolvare sunt exagerate într-un sistem democratic. Că Forza Nuova și cei care au urmat-o în acțiunile de sâmbătă n-au făcut decât să-și exercite libertățile cetățenești.

Dar, oare, așa să fie? Nicio constituție din lumea democratică nu ocrotește exercitarea violenței stradale, luarea cu asalt a unor sedii oficiale sau a spitalelor.

Iar libertatea de exprimare se oprește acolo unde încep incitarea la ură și la violență sau, da, punerea în pericol a sănătății publice.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Rubrica Eurocronica din 13 octombrie 2021