Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alfred Simonis (PSD): Consultările pentru formarea Guvernului sunt o simulare, o mascaradă

Alfred Simonis PSD majorare pensii.jpg

Alfred Simonis: Să ne gândim mai puțin la bani și mai mult la oameni, când vorbim de majorarea pensiilor
Alfred Simonis: Să ne gândim mai puțin la bani și mai mult la oameni, când vorbim de majorarea pensiilor
Sursa imaginii: 
Facebook/Alfred Simonis

Premierul desemnat, Dacian Cioloș, a fost o catastrofă de prim-ministru, PSD nu are nici o așteptare de la consultările dintre USR, PNL și UDMR pentru formarea Guvernului, declară la RFI liderul deputaților social-democrați, Alfred Simonis.

Alfred Simonis spune că ”PSD-ul nu are așteptări de la aceste discuții. Este o mascaradă ceea ce se întâmplă. Pe de o parte, omul cu care Dacian Cioloș se întâlnește astăzi, președintele PNL-ului, este omul împotriva căruia partidul lui Dacian Cioloș a votat moțiunea de cenzură (...). Este doar o simulare a consultărilor”.

El explică de ce nu susține PSD un Guvern condus de Dacian Cioloș: ”În primul rând, pentru că Dacian Cioloș a mai fost prim-ministru un an de zile și a fost din punctul meu de vedere o catastrofă de prim-ministru, cu acel Guvern zero de care s-a făcut multă vorbire în presa vremii. Pe de altă parte, domnul Dacian Cioloș conduce un partid care până mai ieri era de partea guvernării acestei țări, care a avut Ministerul Transporturilor, Economiei, Sănătății, Justiției și de asemenea toți acești oameni, mai ales la Sănătate, la Economie și-au dat măsura capacității în aceste luni de zile”.

 

Reporter: Dar din Guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloș, care spuneați că a fost o catastrofă de prim-ministru, a făcut parte și Vasile Dîncu, cel care acum este unul dintre liderii importanți ai PSD.

Alfred Simonis: Bun, acum este unul dintre liderii importanți din PSD, însă dacă ne amintim, după acel Guvern catastrofă al lui Dacian Cioloș, PSD-ul a făcut la alegerile din 2016 46%, dacă nu mă înșel, iar PNL-ul, partidul care-l susținea pe Dacian Cioloș, a făcut nici 20. Asta înseamnă că oamenii au hotărât și faptul că în acel Guvern au existat componente bune și componente mai puțin bune.

 

Alegeri anticipate?

 

Reporter: Vreți alegeri anticipate, dar sunteți la mâna președintelui Klaus Iohannis, care după două respingeri de premieri de către Parlament, poate să declanșeze alegeri înainte de termen, deci nu este obligat de Constituție, ci poate să facă asta.

Alfred Simonis: Eu mă întreb ce s-ar întâmpla dacă Parlamentul respinge una, două, trei, patru, cinci propuneri de premier pe care le face președintele. Ce facem, rămânem cu toții încremeniți într-un singur om, care pare să nu înțeleagă Constituția sau să citească numai ce dorește dânsul din Constituție? În orice țară civilizată, europeană, democratică, în momentul în care în Parlament există o criză politică și nu se poate coagula o majoritate, soluția este una singură, alegeri anticipate. Însă aici e o nuanță. Noi nu am spus că trebuie organizate alegerile mâine sau într-o lună. Suntem cu toții conștienți de situația critică prin care trece România. Cel puțin eu sunt conștient de faptul că cu 400-500 de morți în fiecare zi la ATI și cu 15 mii de infectări, soluția nu este să venim și să facem anticipate în plină pandemie. De aceea, decizia noastră a fost de a propune un Guvern, putem să-i spunem cum vrem, de specialiști, de tehnocrați, de uniune națională, cum doriți, un Guvern de specialiști, pe care să-l accepte aproape toată lumea, dacă nu chiar toată lumea în Parlament, un Guvern care să ia decizii uneori chiar impopulare, pentru că s-a văzut că oamenii politici în ultimii doi ani de zile nu au avut curajul să ia decizii impopulare și oameni care vin din diferite domenii și sunt specialiști, oameni care nu vor candida la următoarele alegeri, pentru a deconta eventualele măsuri mai puțin populare, ar putea să treacă România prin această criză sanitară (...).

 

Reporter: Dar dacă vreți anticipate, înseamnă că vă doriți să ajungeți la guvernare. De ce nu ați propus un premier la consultările de la Cotroceni?

Alfred Simonis: Păi, nu, noi n-am spus că vrem la guvernare, noi am spus că trebuie să găsim o formulă, care poate fi votată de Parlament.

 

Reporter: Care să aibă PSD-ul în centru. Asta ne tot spuneți de luni de zile, că PSD-ul a câștigat alegerile. Vă doriți să fiți la guvernare, nu?

Alfred Simonis: În decembrie-ianuarie, am cerut ca președintele să desemneze un premier de la PSD. Președintele ne-a spus atunci că nu poate desemna un premier de la un partid care nu are majoritate în Parlament, chiar dacă a câștigat alegerile. Ei, acum două zile, președintele încălcând tot ceea ce a spus, toate regulile pe care le-a impus în ianuarie, a desemnat un prim-ministru, care nu numai că nu are majoritate în Parlament, are vreo 10% în Parlament și a fost pe locul trei sau patru în urma alegerilor parlamentare. Deci acesta este dublul limbaj al domnului președinte. Acum, noi în decembrie anul trecut, am cerut să desemnăm primul-ministru. În acest moment, după ce a trecut aproape un an de la acele alegeri, nu se mai poate coagula o majoritate parlamentară în jurul unui om politic. Ăsta este punctul nostru de vedere. PSD-ul nu poate guverna nici cu PNL și nici cu USR, partide care adus România în dezastrul în care se află astăzi (...). Și atunci care e soluția? Nu-ți permite pandemia să faci anticipate. Soluția este să găsești o propunere de om, de premier, care să poată fi votată în Parlament.

 

”Noi nu ne putem juca de-a majoritățile”

 

Reporter: Dar prin toată acțiunea politică a PSD-ului din ultima perioadă, lăsați impresia că în realitate, nu vă doriți să ajungeți la guvernare. În mod normal, dacă ați demis Guvernul printr-o moțiune de cenzură, ar trebui să veniți cu o propunere de premier și să încercați să faceți o majoritate în Parlament.

Alfred Simonis: Noi nu ne putem juca de-a majoritățile.

 

Reporter: Dar ar fi un joc democratic, permis de Constituție.

Alfred Simonis: Păi, e un joc democratic, dar avem o țară în criză, în care au murit ieri 500 de oameni sau 440 și 15.000-16.000 s-au infectat. Dacă ne jucăm de-a făcutul majorităților, știind că nu se pot face, OK, e un joc democratic, dar nu se întâmplă nimic.

 

Reporter: Vă doriți un Guvern de specialiști până la eventuale alegeri anticipate, un Guvern care să ia decizii impopulare. Susținute de cine? Ce partid ar susține măsuri impopulare?

Alfred Simonis: Dacă Guvernul este învestit în Parlament, Guvernul ar trebui să aibă susținere. Asta e negocierea care trebuia făcută. În loc să facem desemnări, Cioloș sau eu știu cine, poate data viitoare ni-l propune pe Simion prim-ministru sau cine știe ce Dumnezeu mai face președintele, pentru a scăpa de acel cartof fierbinte. Noi trebuia să ne punem la masă, să fi găsit oameni de stat la Cotroceni, care să înțeleagă situația critică prin care trece România și să se pună la masă cu forțele politice, să identifice o soluție, nu să spună ți-o dau ție, ca să vezi că tu de fapt n-ai majoritate. E adevărat, după ce demiți Guvernul, mergi și faci o majoritate, dacă poți, dar dacă nu poți? (...)

 

Reporter: Dar dacă au loc alegeri anticipate și PSD le câștigă, cu cine ați forma o majoritate parlamentară? Cu PNL-ul căruia tocmai i-ați demis Guvernul prin moțiune de cenzură? Cu USR-ul căruia tocmai i-ați criticat miniștrii la moțiune?

Alfred Simonis: Sondajele arată că dacă vom avea alegeri anticipate, nu vom mai avea nevoie nici de PNL, nici de USR, pentru că actuala structură a Parlamentului, actuala configurație nu mai reprezintă voința cetățenilor și aici citez iar din președintele României, care ne spunea acum un an și ceva că nemaireprezentând voința cetățenilor, trebuiesc făcute anticipate. S-a răzgândit președintele, între timp, dar asta-i o altă chestiune.

 

Reporter: Dar în sondaje, PSD nu are mai mult de 40%-41%, deci nu ați avea majoritatea de 50 plus 1.

Alfred Simonis: După redistribuire înseamnă 44%-45% și în afară de USR și PNL, mai sunt și alte partide în Parlamentul României, că vorbim de minoritățile naționale, că vorbim de UDMR, cine știe cine va mai intra în Parlament.

 

Reporter: AUR?

Alfred Simonis: Dacă mă întrebați, din punctul meu de vedere, nu m-aș duce în direcția aceasta. Însă noi în acest moment avem o configurație a Parlamentului în care PSD-ul este primul partid, o configurație pe care președintele a sfidat-o sau a încălcat cumva opțiunile populației, societății, nedesemnând un prim-ministru acum un an de zile de la PSD, câștigător al alegerilor, așa cum a făcut astăzi cu Dacian Cioloș, să-i ofere PSD-ului șansa să-și facă acea majoritate acum un an de zile, am ajuns să ne antagonizăm sau fracturile să fie atât de mari, încât să fie greu în acest moment să guvernezi cu unul dintre cele două partide. Mergem la alegeri, dacă oamenii hotărăsc într-o direcție, rolul nostru nu va fi să contestăm rezultatul votului sau al celor care au hotărât în acest sens.

 

Dacian Cioloș: Obiectivul este să pregătim rapid un guvern. Primele consultări, cu PNL, UDMR și minorități, miercuri

 

Andrei Țăranu: Criza politică îi interesează prea puțin pe cetățeni, ei sunt mai preocupați de Covid-19 și scumpiri

 

Reporter: Dar dacă varianta Cioloș pică, iar PNL vine cu un Cabinet propriu în Parlament, în plină criză sanitară din ce în ce mai gravă și în plină criză energetică, să înțelegem că PSD-ul nu va invoca interesul național pentru a vota un Guvern minoritar?

Alfred Simonis: Eu cred că nu se poate ajunge în situația în care președintele să desemneze, după ce l-a desemnat pe Dacian Cioloș, fără să aibă nici un fel de majoritate, să desemneze un alt premier, care cu siguranță nu va găsi sprijinul Parlamentului. În momentul acela, președintele se află în afara Constituției și este cel care va continua această criză politică suprapusă peste una economică și una pandemică.

 
Alfred Simonis, despre discuțiile pentru formarea Guvernului