Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Camera Deputaților rămâne fără președinte după demisia anunțată a lui Ludovic Orban

orban.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Ludovic Orban

Ludovic Orban a anunțat miercuri că și-a scris demisia și a înaintat-o către Biroul Permanent al Camerei Deputaților. Fostul lider PNL precizează că nu poate ocupa această funcție, considerând că nu nu mai are legitimitate. El reamintește că a dat posibilitatea PNL să pregătească, prin negocieri, momentul vacantării, astfel încât să existe posibilitatea ca un reprezentant al coaliției de centru-dreapta să fie ales în această funcție. Cum PNL nu a făcut nimic, Camera rămâne fără președinte pentru moment.

 

„Nimeni (nu are atribuții de președinte al Camerei Deputaților - n.r.). Eu mi-am dat demisia începând de astăzi (miercuri - n.r.). E adevărat că este necesară adoptarea hotărârii de către plen a vacantării poziției”, a spus Ludovic Orban, întrebat cine are atribuții de președinte, după demisia sa. „Eu nu mi-am dat demisia după Congres, dintr-un singur motiv - să nu cumva să ajungă în fruntea Camerei Deputaților un reprezentant PSD. Am lăsat demisia mea la dispoziția conducerii PNL și le-am lăsat 15 zile să pregătească, prin negocieri, momentul vacantării, astfel încât să existe posibilitatea ca un reprezentant al coaliției de centru-dreapta să fie ales președinte al Camerei Deputaților. Altfel, cu un președinte din partea PSD, va fi foarte-foarte greu să fie adoptate legi liberale, cu amprentă reformistă”, conchide Orban.

„Demisionez din mai multe motive. În primul rând pentru faptul că am anunțat această demisie ca urmare a faptului că eu consider că pentru a putea gira astfel de funcții în statul român, dacă ești om de stat, nu poți să girezi astfel de funcții decât dacă beneficiezi de legitimitate, iar legitimitatea este conferită de votul cetățenilor care este acordat către formațiunile politice care se rpezintă în alegeri. Atâta timp cât eu astăzi nu mai sunt președinte PNL, consider că nu mai pot exercita această funcție”, a spus Orban. Acesta adaugă că motivul principal al demisiei constă în faptul că nu mai poate fi părtaș cu decizii luate de o conducere instalată „cu forța” în fruntea PNL, „decizii care nu mai au nicio legătură cu angajamentele luate de PNL în campania electorală pentru alegerile parlamentare”.

„Am promis românilor 4 ani de stabilitate, 4 ani de pace politică, 4 ani de guvernare de centru-dreapta, 4 ani în care să investim, să construim, să asigurăm creștere economică, să asigurăm creșterea veniturilor cetățenilor români, să asigurăm creșterea calității serviciilor publice furnizate către români, să asigurăm un salt în calitatea vieții românilor care să permită ca România să ajungă cât mai repede să depășească nivelul mediu de venit de la nivel european”, a mai spus Orban. „Ce a făcut gruparea demolatoare care l-a susținut pe Cîțu în frunte cu Klaus Iohannis? Literalmente au călcat în picioare democrația din interiorul PNL, au impus o conducere împotriva voinței reale a membrilor PNL și după impunerea acestei conduceri, practic au încălcat toate angajamentele luate în fața cetățenilor români. Eu nu pot să fiu părtaș la trădarea cetățenilor români care și-au exprimat încrederea în PNL”, a mai afirmat Orban.