Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


USR reia vineri negocierile pentru refacerea coaliției

Discuțiile de miercuri cu liderii PNL, UDMR și ai minorităților au eșuat. Premierul desemnat are timp până miercuri să formeze o majoritate.

Premierul desemnat Dacian Cioloș a anunțat că vineri  urmează  o nouă întâlnire cu liderii PNL și UDMR, după esecul negocierilor de ieri cu liderii PNL, UDMR si ai minoritatilor.

„Prioritatea pentru formarea unui guvern este refacerea coaliției" a spus Dacian Cioloș. „Nu e timp de emoții și sentimente” spune premierul desemnat dupa esecul rundei de negocieri prin care a incercat sa obțina sprijinul PNL și UDMR pentru formarea viitorului guvern. De partea sa, președintele PNL Florin Cîțu spune că nu s-a ajuns la nicio concluzie. El a subliniat că PNL a participat la discuții „din respect pentru români”. Și președintele UDMR, Kelemen Hunor spune ca a constatat o lipsă de încredere fără care e greu să construiești. „ nu mai putem schimba moțiunea de cenzură, nici alăturarea de AUR, dar trebuie să schimbăm viitorul”, a adăugat Kelemen Hunor.

Biroul Național USR a discutat toate scenariile după întâlnirea inițiată de Dacian Cioloș cu președinții PNL și UDMR și cu președintele grupului minorităților naționale din Parlamentul României şi a decis convocarea Comitetului Politic duminică, 17 octombrie. Singurul punct de pe ordinea de zi este analiza și aprobarea programului de guvernare și a echipei guvernamentale, se arată într-un comunicat al USR.

„Pentru mine, în calitate de prim-ministru desemnat de președintele României, lucrurile sunt clare. Vom căuta să reformăm coaliția cu PNL și UDMR și pentru asta fac tot ce este posibil pentru a negocia o formulă de guvernare cu președinții celor două partide”, a declarat Dacian Cioloş.

Premierul desemnat are timp până miercuri să formeze o majoritate. În cazul in care acest lucru nu va fi posibil, USR este pregătit să-și facă echipa pentru un guvern minoritar.