Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Malmö, Forum dedicat comemorării Holocaustului: "Antisemitismul nu-şi are locul în societatea noastră"

malmo.png

De la stânga la dreapta: premierul suedez Stefan Lofven, regele Suediei, Carl XVI Gustaf și soția sa Silvia, Ulla Lofven, soția premierului, la Forumul international pentru Memoria Holocaustului și lupta împotriva antisemitismului, Malmö, Suedia, 13 octombrie 2021
Sursa imaginii: 
AP via rfi.fr

Antisemitismul este la ordinea zilei şi uşor accesibil în social media, dar companiile de internet trebuie să interzică antisemitismul pe platformele lor, au apreciat participanţii la Forumul internațional de miercuri dedicat comemorării Holocaustului şi combaterii antisemitismului, desfăşurat în Suedia, la Malmo, transmite agenția germană dpa citată de Agerpres.

"Toate formele imaginabile de antisemitism pot fi regăsite fără prea mult efort în toate reţelele de social media", a atenţionat Fundaţia Amadeu Antonio, prezentând rezultatele unui studiu.

Fundația își manifestă îngrijorarea că tinerii intră în contact cu ideologii ale conspiraţiei şi antisemitism pe platforme ca Tik Tok şi Instagram fără să fi fost informaţi în prealabil de astfel de fenomene.

Studiul, publicat de Fundaţia Amadeu Antonio din Germania, de Expo Foundation din Suedia şi de organizaţia britanică Hope not Hate (Speranţă în loc de Ură), avertizează între altele că "hashtag"-urile pot contribui la răspândirea prejudecăţilor antisemite cu un simplu click.

"Această cercetare ilustrează că antisemitismul este răspândit pe scară largă prin teoriile conspiraţiei, care au cunoscut o dezvoltare fără precedent în timpul pandemiei de COVID-19", a notat Hope not Hate.

Autorii studiului au cerut un angajament clar din partea companiilor de internet de a interzice antisemitismul pe platformele lor.

"Antisemitismul nu-şi are locul în societatea noastră", a subliniat premierul suedez Stefan Lofven într-un mesaj video preînregistrat.

Între participanţii la forum s-au numărat supravieţuitoarea Holocaustului Dina Rajs şi preşedintele Congresului mondial evreiesc, Ronald S. Lauder.

Forumul de la Malmo, cu tema "Remember - ReAct" (Să ne amintim şi să reacţionăm) şi la care au luat parte reprezentanţi de guverne şi organizaţii din peste 40 de ţări, era programat iniţial să se desfăşoare în octombrie 2020, dar a fost amânat din cauza pandemiei de coronavirus.

Între vorbitori - majoritatea online, notează dpa - s-au numărat de asemenea secretarul general al ONU Antonio Guterres, preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, preşedintele francez Emmanuel Macron şi secretarul de stat american Antony Blinken.