Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Premieră : plângere la CPI împotriva președintelui brazilian, acuzat de distrugerea pădurii amazoniene și deci de crime împotriva umanității

Jair Bolsonaro, preşedintele Braziliei, a fost denunţat la Curtea Penală Internaţională pentru crime împotriva umanităţii. Un grup austriac îl acuză de „responsabilitate directă pentru defrişări” care au condus la un dezastru la scară planetară.

Preşedintele brazilian Jair Bolsonaro a fost denunţat la Curtea Penală Internaţională (CPI) pentru crime împotriva umanităţii. Un grup activist austriac spune că el ar fi responsabil pentru defrişările accelerate ale Amazonului și, implicit, de creşterea emisiilor de CO2 la nivel mondial. Acuzaţiile au fost formulate de grupul activist austriac pentru justiţie de mediu Allrise. Instanţa, cu sediul la Haga, este solicitată să deschidă proceduri judiciare împotriva lui Bolsanaro şi a administraţiei sale, pentru „acţiuni legate direct de impactul negativ al schimbărilor climatice în întreaga lume”.

Preşedintele de extremă dreaptă este acuzat de o campanie de violenţă pe scară largă împotriva apărătorilor mediului, precum şi de punerea în pericol a populaţiei globale cu emisii cauzate de defrişări.

Conform datelor conţinute în dosarul de aproape 300 de pagini prezentat de Allrise, distrugerea Amazonului generează emisii mai mari de gaze cu efect de seră decât cele produse de Italia şi Spania la un loc.

Defrişarea pădurii tropicale braziliene eliberează mai mult CO2 decât poate absorbi acum. De când a preluat funcţia de preşedinte în ianuarie 2019, defrişările în Amazon au crescut cu 88%, iar Bolsonaro este responsabil pentru dispariţia anuală a aproximativ 4.000 km2 de copaci.

Potrivit estimărilor unei echipe de experţi, emisiile atribuite administraţiei sale vor provoca cu 180.000 mai multe de decese până la 2100 în întreaga lume. Nu este prima dată când Bolsonaro este denunţat: ultima cerere de deschidere a unei anchete a fost prezentată în august anul trecut de Asociaţia Popoarelor Indigene din Brazilia.