Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bulgaria-Macedonia, un blocaj care periclitează întreaga Uniune Europeană

macedonia_ue.jpg

Steagul UE și cel al Macedoniei pe o clădire din Skopje
Sursa imaginii: 
RFI/Laurent Geslin

Bulgaria continuă să blocheze Acordul de administrare a frontierelor dintre UE și Republica Macedonia de Nord. Acordul are ca obiectiv să ofere UE posibilitatea ca, în cazul unei crize a refugiaților, să își desfășoare proprii ofițeri de poliție la frontiera macedoneană, împreună cu poliția țării. Motivul pentru care Sofia blochează acordul este cunoscut: diferendul privind limba macedoneană. Dar nu cumva prețul plătit de întreaga Uniune Europeană pentru această problemă balcanică este, totuși, unul prea mare?

După cum informează Rador, preluând o știre a agenției macedonene MIA, acordul rămâne blocat de trei ani, întrucât Bulgaria nu recunoaște limba macedoneană, aspect confirmat de Comisia Europeană.

Mai precis, Sofia nu acceptă clauza de la sfârșitul documentului, în care sunt menționate limbile în care este semnat. Toate celelalte țări au această clauză, în care sunt enumerate limbile. În cazul Bosniei și Herțegovina sunt enumerate toate cele trei limbi oficiale. Cu toate acestea, Bulgaria solicită ca formularea să fie „limbile statelor semnatare”, pe care Skopje nu dorește să o accepte, deoarece atunci Macedonia de Nord va fi singura țară pentru care limba nu va fi specificată.

În contextul amenințării unei noi crize a refugiaților, dată fiind situația din Afganistan, nesemnarea acordului cu Frontex înseamnă că, în cazul unei situații precum cea din 2015, Uniunea Europeană nu are nicio bază legală pentru a-și desfășura personalul la frontiera macedoneană.

În acest context, vicepremierul pentru afaceri europene al Macedoniei de Nord, Nikola Dimitrov, a comentat într-un interviu acordat BBC că „în Europa secolului XXI, întrebarea în ce limbă vorbim, depinde de oamenii din țară”.

”Aceasta nu este o chestiune a unei alte țări, cum nu este o chestiune a unei organizații internaționale... Nu este prietenește să pui sub semnul întrebării limba unui apropiat. Nu este foarte prietenește să blochezi ceva atât de important pentru oamenii din Macedonia de Nord - viitorul nostru european.

Este cu adevărat dificil să continuăm să-i numim prieteni. Cea mai firească stare a lucrurilor ar fi ca vecinii noștri să fie cei mai mari susținători ai noștri. Încercăm să-i convingem pe vecinii noștri bulgari de acest lucru, deoarece soluția la această problemă trebuie să fie europeană", a declarat Dimitrov, citat de Agenția bulgară de știri FOCUS.

De altfel, Bulgaria respinge întregul cadru de negociere al Macedoniei de Nord pentru aderarea la UE și astfel îi blochează perspectiva europeană.

 

Amenințarea unei crize a refugiaților

Aceasta nu face decât să crească frustrările în rândul opiniei publice din mica republică ex-iugoslavă. Există o dorință de a se asocia blocului european și pentru aceasta macedonenii au trecut, printre altele, printr-un referendum deloc ușor pentru schimbarea numelui țării, îndepărtând astfel opoziția greacă.

Mai dificile se arată lucrurile cu Bulgaria, iar de acumularea frustrărilor profită, în realitate, Rusia, tot mai implicată în Balcanii de Vest.

Iar aceasta ne arată ce se poate întâmpla atunci când un stat ține cu dinții să blocheze un proces european dintr-un îngust interes național. Macedonia de Nord este un punct nevralgic pe drumul migrației, după cum au demonstrat-o evenimentele de acum șase ani.

Desfășurarea unei forțe Frontex la granițele republicii ar fi în interesul întregii Uniuni Europene, dacă o criză precum cea din 2015 se va repeta. Și atunci, dacă Europa nu se va putea apăra eficient, îi va păsa cuiva dacă limba macedoneană este sau nu una cu limba bulgară?

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 15 octombrie 2021