Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Carantinarea Bucureștiului vs. Congresul PNL. Bușoi: Carantinarea, extrem de dificilă. La Congres toți au purtat mască

Cristian Busoi PNL Nicolae Ciuca varianta premier.jpg

Cristian Bușoi spune că PNL are și alte opțiuni de premier (Sursa foto: Facebook/Cristian Bușoi)
Cristian Bușoi spune că PNL are și alte opțiuni de premier (Sursa foto: Facebook/Cristian Bușoi)

De ce când s-a pus problema organizării Congresului PNL în plină pandemie, cu prezența fizică a 5.000 de oameni, specialiștii consultați de partid au fost buni, iar acum, când propun carantinarea Bucureștiului, nu mai sunt buni? Vicepreședintele liberal Cristian Bușoi spune la RFI că la Congresul din septembrie nu a văzut ”nici măcar un singur om în interior dându-și masca jos”. El consideră în schimb că o eventuală măsură de carantinare a Bucureștiului și a județului Ilfov, propusă de INSP, ar fi greu de pus în practică, mai ales că mulți oameni nu s-ar conforma.

Cristian Bușoi spune că ”din punct de vedere logistic, carantinarea Capitalei este extrem de dificilă. Eu am salutat decizia de carantinare a municipiului Drobeta Turnu Severin, orașul meu natal, chiar dacă există în țară localități cu incidențe mai mari, totuși, cei de acolo au luat o bună decizie pentru a-i proteja pe cetățeni. Vorbesc cu părinții mei în fiecare zi. Din păcate, nu întotdeauna se respectă măsurile și e destul de dificil, atunci când gradul de conformare este foarte mic la un număr foarte mare de oameni, forțele de ordine să poată impune respectarea regulilor, verificarea tuturor celor care umblă”.

 

Reporter: Dar dacă specialiștii recomandă carantina în București, autoritățile nu ar trebui să țină cont de această opinie? Totuși, ei sunt experții.

Cristian Bușoi: Mai eficient decât ideea de carantină (...) este să se impună certificatul verde, adică test, vaccinare sau trecut prin boală, în aproape orice loc public, care înseamnă o aglomerare de oameni sau un număr mai mare de oameni. Știu că va fi impopular, dar susțin total ideea premierului ca acest certificat să fie cerut și la intrarea în supermarket, în piețe, în magazin, aproape în orice loc public.

 

Conformarea populației

 

Reporter: Dar nu experții sunt cei care știu cel mai bine ce măsuri sanitare trebuie luate? Florin Cîțu și PNL au invocat adesea opinia specialiștilor, inclusiv când au organizat Congresul din septembrie, cu prezența fizică a 5.000 de oameni, în plină pandemie. Atunci au fost buni specialiștii, acum nu mai sunt?

Cristian Bușoi: O să vedeți că din punct de vedere logistic, va fi extrem de dificil și ne vom regăsi la o discuție în care vom începe din nou să vedem în ce măsură totuși o decizie poate avea eficiență în practică, dacă majoritatea populației nu înțelege să o urmeze. E aproape imposibil atunci când oamenii nu merg în direcția de a respecta anumite recomandări sau reguli, cred că e aproape imposibil și sigur, sancțiunile nu pot fi disproporționat de mari. Oricum, știți bine ce s-a ales și de sancțiunile din primul val.

 

Rep.: Dar când oamenii văd că nici măcar actorii politici nu respectă reguli elementare în pandemie, se întreabă de ce le-ar respecta ei.

Cristian Bușoi: Sper că nu vă referiți la Congresul PNL.

 

Reporter: Ba mă refer inclusiv la Congresul PNL, unde ați luat o amendă ca organizatori, pentru că nu s-au respectat anumite reguli elementare.

Cristian Bușoi: Da, dar altfel, eu vă pot încredința și chiar știți că sunt obiectiv atunci când trebuie să fiu obiectiv, că toți cei care au fost acolo au avut Green Pass (certificatul verde-n.r.), cei mai mulți, evident, vaccinare, marea, marea majoritate, au fost și câțiva colegi care au trebuit să-și facă teste, știu de la discuțiile de organizare, n-am văzut nici măcar un singur om în interior dându-și masca jos, toată lumea a purtat măști.

 

Reporter: S-a văzut la tv mai bine și pentru asta ați luat amendă.

Cristian Bușoi: Cred că ați văzut imaginile din afara sălii. Dar dincolo de asta, bun, evident că oricând și în orice loc, lucrurile se pot face mai bine, mai eficient. Evident că puteau fi luate mai din timp anumite măsuri, sigur că poate au fost anumite momente în care cei care trebuiau să dea primul exemplu au fost puțin neatenți, dar în nici un caz... Marea problemă pe care o avem este însă cu cei care incită ca oamenii să nu se vaccineze, care incită oamenii să nu respecte regulile (...). Aici e marea problemă, recunoscând că poate și din partea autorităților și a Guvernului anumite lucruri puteau fi făcute puțin mai bine.

 

Rata de infectare se apropie de 16 la mia de locuitori în Capitală

 

Frica politicienilor de extremiști, o posibilă explicație pentru inacțiunea din pandemie

 

Reporter: Sau chiar mult mai bine, pentru că toată vara, Guvernul a dat mesaje de relaxare, în loc să ia măsuri impopulare din timp, ceea ce s-a întâmplat în alte state, care acum, iată, vedem au ajuns la o rată impresionantă de vaccinare, Italia e la 80%, Franța e undeva la 70%.

Cristian Bușoi: Am fost în această vară și în Belgia, în Bruxelles, că în iulie încă se lucra la Parlamentul European, apoi am fost câteva zile în Franța, am fost în Italia, vă pot spune că în timpul verii, în nici o țară nu existau restricții, pentru că nu se justificau aceste restricții.

 

Reporter: Dar aveau altă rată de vaccinare.

Cristian Bușoi: La începutul lunii august și vă pot spune că toți cei care în timpul verii au fost inclusiv pe litoral, în lunile iulie, august, nu s-au infectat, pentru că dacă s-ar fi infectat, am fi văzut creșteri la sfârșitul lunii august, în câteva zile de la infectare, sunt 14 zile în care faci boala. Prin urmare, nu vara a fost marea problemă.

 
Cristian Bușoi, despre o eventuală carantină în București și Ilfov