Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Liberalii nu susțin un Guvern condus de Dacian Cioloș

Liberalii nu vor susține în Parlament un guvern condus de Dacian Cioloș, a transmis, vineri, președintele PNL Florin Cîțu, care consideră că USR a rupt coaliția votând moțiunea de cenzură. Dacă Cioloș nu va face altă majoritate, PNL va demara noi negocieri cu toate partidele, excluzând, însă, AUR.

Florin Cîțu a spus că Guvernul a fost dat jos prin votul USR la moțiunea de cenzură. „USR este parte a unei majorități alături de PSD și AUR (...). Votul pentru moțiune este unul politic și arată că o majoritate PSD, USR, AUR s-a unit în jurul unor valori, principii, obiective.

Primul demers al majorității a fost sancționarea unui guvern cu rezultate foarte bune. Votul politic pentru susținerea moțiunii PSD a însemnat ruperea coaliției de guvernare rezultate după alegerile parlamentare din 2020. Votul USR a fost definitoriu în demiterea Guvernului. Astfel, răspunderea politică în fața românilor pentru demiterea guvernului revine în principal USR și în subsidiar alianței PSD, USR, AUR”, a spus Cîțu.

Potrivit președintelui PNL, responsabilitatea creării unui nou Guvern revine coaliției care s-a format pentru demiterea Guvernului. „Prim-ministrul desemnat, Dacian Cioloș are datoria morală față de români să încerce cu adevărat să gfăsească sprijinul la partenerii de coaliție PSD și AUR”, a mai spus Florin Cîțu.

Astfel, PNL îi solicită lui Cioloș să aibă mai întâi discuții cu PSD și AUR pentru un Guvern.

În cazul în care nu se va reuși formarea unei majorități, Cîțu anunță că PNL va demara negocieri cu liderii partidelor, excluzând AUR.

„Dacă prim-ministrul desemnat nu va reuși în urma discuțiilor să adune majoritatea pentru învestirea guvernului, PNL va demara negocieri cu toți liderii politici ai partidelor responsabile, excluzând AUR, pentru a găsi cele mai bune soluții pentru români”, a spus Cîțu.

Întrebat dacă se pune în discuție o flexibilizare a mandatului, în sensul de a numi un alt premier PNL în locul lui Florin Cîțu, președintele PNL a spus că „PNL are o singură variantă de a forma o majoritate în jurul PNL. Nu se discută așa ceva (alt nume de premier PNL). PNL deja are decizii luate în BEX mai multe în acest sens”.

A doua rundă de întâlniri între Dacian Cioloș și liderii PNL și UDMR, anulată

Reprezentanții USR au reacționat după anunțul făcut de Florj Cîți și anunță că a doua rundă de discuții între Dacian Cioloș și liderii PNL și UDMR. Vineri după-amiază, urmează declarații de presă la sediul USR. Surse din USR au declarat pentru HotNews.ro că Dacian Cioloș nu va negocia cu PSD sau AUR și va veni în fața Parlamentului cu o propunere de Guvern monocolor, format doar din useriști.