Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Deputatul britanic asasinat David Amess – un adevărat “ales al poporului”

david_amess.jpeg

David Amess (în costum) cu alegători din circumscripția sa
David Amess (în costum) cu alegători din circumscripția sa pe care a reprezentat-o în Camera Comunelor în ultimii 24 de ani
Sursa imaginii: 
https://www.davidamess.co.uk/

Moartea deputatului britanic David Amess, înjunghiat de un bărbat de 25 de ani, a șocat nu doar clasa politică, ci și întreaga națiune. Uciderea lui a ridicat din nou problema securității oamenilor politici din Marea Britanie.

Sir David, cum era cunoscut de la înnobilarea sa în 2015 pentru servicii aduse politicii, a murit la datorie, așa cum a fost în ultimii 38 de ani de când era deputat: în timpul audiențelor pentru cetățeni în circumscripția sa Southend West, din comitatul Esse, pe coasta de sud-est a Angliei.

Într-o epocă în care cinismul și neîncrederea față de politicieni au atins cote record, Sir David era unanim apreciat și respectat: de oamenii din propriul Partid Conservator, de cei din opoziție și de electoratul din circumscripția sa, în slujba cărora se pusese indiferent dacă erau sau nu votanții săi.

Iar dovada atașamentului său aproape exclusiv față de locuitorii circumscripțiilor reprezentate, Basildon între 1983 și 1997 și Southend West între 1997 și 2021 este faptul că în toți acești 38 de ani, 25 dintre la putere și 13 în opoziție, Sir David nu a ocupat NICIODATĂ un post de ministru în guvernul zilei sau în guvernul din umbră al opoziției, funcții care oferă influență și un spor de indemnizație.

Sir David este printre puținii deputați care nu au ocupat funcții ministeriale, refuzându-le în favoarea reprezentării exclusive a celor din circumscripția sa.

În vârstă de 69 de ani, tată a cinci copii și catolic practicant, Sir David era un conservator social, opus avortului la cere și eurosceptic sprijinitor al Brexit. Dar în același timp el era în minoritate în partidul său atunci când a votat alături de Partidul Laburist pentru interzicerea vânătorii cu vulpi și era un pasionat apărător al bunăstării animalelor, o cauză mai degrabă liberală.

Sir David avea și interese în domeniul medical, militând consecvent pentru o mai bună asistență pentru persoanele suferinde de maladii ca Alzheimer sau endometrioză.

Dar mai presus se orice, Sir David era pasionat în apărarea intereselor cetățenilor din Southend. El era cunoscut ca extrem de săritor și când unul dintre alegători îi cerea ajutorul se făcea luntre și punte ca să-i rezolve problema.

Elogii unanime

În decembrie 2019 el a fost ales pentru a șaptea oară consecutiv deputat la Southend, cu un procent de aproape 60%, după ce fusese ales în prealabil de trei ori și la Basildon, tot în Essex.

Priti Patel și David Amess
Ministrul de interne, Priti Patel, și David Amess erau colegi deputați de Essex
Sursa imaginii: 
Priti Pattel Twitter

Mesajele de condoleanțe au inundat scena publică, în frunte cu cel al prim ministrului și liderului Partidului Conservator, al liderului Partidului Laburist din opoziție, Sir Keir Starmer, ael foștilor prim miniștri Conservatori, Theresa May și David Cameron, al fostului prim ministru Laburist, Tony Blair, și ale multor altora care au scos în evidență curtoazia și gentilețea deputatului asasinat.

Asasinarea lui David Amess într-o biserică unde ținea audiențe cu cetățenii are loc la ceva mai mult de cinci ani după uciderea deputatei Laburiste Jo Cox de către un extremist de dreapta în circumscripția ei din comitatul York în nord estul Angliei.

Acest nou asasinat va readuce în atenția opiniei publice securitatea deputaților într-o țară unde membrii Camerei Comunelor sunt aleși prin scrutin majoritar uninominal în circumscripții cu circa 100.000 de locuitori în medie și unde audiențele alesului acordate alegătorilor constituie o practică fundamentală a democrației britanice.

După asasinarea lui Jo Cox sumele de bani alocate protecției deputaților au crescut considerabil dar vineri după amiază, ministrul de interne Priti Patel și ea deputată într-o circumscripție din Essex a promis că va informa deputații cu privire la orice noutăți în această privință.

Într-o țară răvășită de peste un an și jumătate de pandemia de Covid, confruntată cu penurii de totul felul legate de Brexit, asasinarea unui deputat fără ambiții politice majore și care era un adevărat servitor al celor pe care-i reprezenta în parlament trimite o nouă undă de șoc într-o societate deja traumatizată.