Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Asasinarea deputatului britanic David Amess a fost un act terorist “potențial legat de extremismul islamist”

David Amess

Poliția Metropolitană a Londrei (Met) care investighează uciderea deputatului David Amess a afirmat că este vorba de un atentat terorist, cu posibile legături islamiste. Deputatul britanic a fost înjunghiat mortal vineri în timpul audiențelor în circumscripția sa din sud-estul Angliei.

Potrivit Comandamentului de Contra-terorism al Met incidentul a fost declarat terorist și primele cercetări au indicat potențiale legături cu extremismul islamist.

Poliția din Essex, care a fost prima la fața locului la o biserică metodistă din circumscripția Southend West unde a fost ucis David Amess a anunțat că acesta a fost înjunghiat de mai multe ori și a murit la fața locului în pofida încercărilor serviciului de ambulanță de a-l resuscita.

Un bărbat de 25 de ani, despre care presa relatează că este cetățean britanic de origine somaleză a fost arestat și este cercetat sub acuzația de omor. Poliția a găsit la fața locului un cuțit, tratat drept corp delict și nu mai este căutat alt suspect în legătură cu omorul, Met declarând că la această fază a anchetei bănuiește că suspectul a acționat singur.

În vârstă de 69 de ani, Sir David Amess era membru al Partidului Conservator condus de prim ministrul Boris Johnson și reprezenta de 24 de ani în Camera Comunelor circumscripția Southend West din comitatul Essex, pe coasta de sud-est a Angliei.

Între 1983 și 1997 el a reprezentat circumscripția Basildon în același comitat. Pe parcursul celor 38 de ani el nu a ocupat nicio funcție ministerială când Partidul Conservator s-a aflat la putere și nici în guvernul din umbră atunci când s-a aflat în opoziție.

Asasinarea lui David Amess are loc cinci ani după uciderea deputatei Jo Cox din Partidul Laburist, omorâtă de un extremist de dreapta în circumscripția ei din nord-estul Angliei cu o săptămână înaintea referendumului în care electoratul a votat în favoarea ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.