Florin Cîțu, în plină criză politică, sanitară și economică: România merge într-o direcție bună

Florin Citu mandat negociere flexibil Nicolae Ciuca.jpg

Florin Cîțu vrea negocieri cu partidele, pentru un Guvern minoritar (Sursa foto: gov.ro)
Florin Cîțu vrea negocieri cu partidele, pentru un Guvern minoritar (Sursa foto: gov.ro)

Premierul demis, Florin Cîțu, a salutat sâmbătă într-o conferință de presă decizia agențiilor Moody’s și Standard and Poor’s de a reconfirma ratingul de țară.

Florin Cîțu vede perspective pozitive pentru România, în ciuda crizei politice, sanitare și economice: ”Am câștigat încrederea agențiilor de rating, a partenerilor și a investitorilor (...). În ciuda tuturor știrilor alarmiste, agențiile confirmă că mergem într-o direcție bună (...). Evaluările ne obligă să nu lăsăm guvernarea României pe mâna demagogilor și populiștilor”.

Întrebat dacă se gândește la o majorare a salariilor, în condițiile în care creșterea economică nu se reflectă în nivelul de trai, premierul demis a răspuns: ”Deja am început să arătăm din măsurile pe care vrem să le luăm în perioada următoare: salariul minim este deja o decizie să crească cu 11% pentru anul viitor, am venit cu acele măsuri de amânare a plății facturilor și vom mai avea câteva măsuri prin care să reducem povara asupra cetățenilor. Vom discuta despre salarii, pensii și alocații la construcția bugetului, dar lucrurile arată bine”.

Întrebat cu cât vor crește pensiile de la 1 ianuarie 2022, Florin Cîțu a răspuns: ”Nu s-a stabilit încă procentul, dar eu spun, având în vedere rezultatele economice pe care le avem până acum, că vom discuta și s-ar putea să fie o dinamică diferită de ceea ce am avut preconizat”.

În privința pensiilor speciale ale primarilor, șeful interimar al Guvernului a precizat: ”Aici aș vrea să fim foarte pragmatici. În fosta coaliție aveam un grup de lucru care trebuia să găsească soluții exact pentru sistemul de pensii. Există o reformă a sistemului de pensii, acolo vom lua măsuri pentru toate tipurile de pensii”.