Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Péter Márki-Zay, pariul opoziției ungare împotriva lui Viktor Orbán

opozitie_ungaria_peter_marki-zay.png

Peter Marki-Zay, candidatul din partea opoziției unite din Ungaria pentru postul de premier
Sursa imaginii: 
AFP via rfi.fr

Duminică s-au încheiat alegerile primare ale opoziţiei din Ungaria, în care s-a decis cine va fi candidatul unic al opoziţiei împotriva lui Viktor Orbán la alegerile parlamentare de anul viitor. Acesta este Péter Márki-Zay, primarul oraşului Hódmezővásárhely din sudul Ungariei, în apropierea graniţei cu România. El a câştigat detaşat în faţa contracandidatei Klára Dobrev, soţia fostului premier socialist Ferenc Gyurcsány.

Alegerile primare au fost surprinzătoare din două puncte de vedere: în primul rând, prin simplu fapt că s-a reuşit organizarea lor, iar în al doilea rând, victoria lui Márki-Zay.

Scena politică ungară este dominată din 2010 de coaliţia a două partide, Fidesz, condus de Viktor Orbán şi Partidul Popular Creştin-Democrat (KDNP). De atunci, cele două partide au demontat treptat mecanismele de frâne şi echilibre, în paralel cu transformarea posturilor publice de radio şi televiziune în organe de propagandă ale guvernului.

Sistemul electoral a fost modificat pentru a slăbi şansele opoziţiei. Chiar dacă matematic, partidele de opoziţie la un loc ar fi putut câştiga, fragmentarea voturilor şi mulţimea de candidaţi au asigurat de fiecare dată pentru Fidesz-KDNP o majoritate confortabilă.

În aceste condiţii, singura soluţie pentru o şansă reală în faţa Fidesz şi a lui Viktor Orbán erau candidaţi unici ai opoziţiei pentru parlament în toate circumscripţiile electorale şi un singur candidat la funcţia de prim-ministru. Un proiect care părea imposibil de realizat: pe de o parte necesita sume uriaşe şi mulţi voluntari, pe de altă parte diferenţele ideologice dintre partide şi taberele de simpatizanţi păreau imposibil de adus la un numitor comun.

Însă printr-o mobilizare fără precedent, aceste alegeri au fost organizate cu succes, în două tururi. Mai mult decât atât, partidele au putut ajunge la un compromis în toate circumscripţiile pentru a retrage candidaţi în favoarea celor cu şanse mai mari. Alegerile au avut un succes remarcabil în rândul simpatizanţilor opoziţiei, cu participarea a peste 660 de mii de alegători.

Marea luptă s-a dat între candidaţii la funcţia de prim-ministru. În turul doi au rămas în cursă Klára Dobrev, din partea Coaliţiei Democrate (DK), partid înfiinţat de soţul candidatei, fostul premier socialist Ferenc Gyurcsány. De cealaltă parte s-a aflat Péter Márki-Zay, fără partid, dar foarte popular în rândul alegătorilor de opoziţie.

În vârstă de 49 de ani, de orientare conservatoare, Márki-Zay a fost membru Fidesz dar a părăsit partidul. În 2018 a căştigat alegerile locale în oraşul Hódmezővásárhely, până atunci un bastion Fidesz. De atunci el a devenit tot mai cunoscut şi acceptat de simpatizanţii opoziţiei, atât din dreapta, cât şi din stânga opoziţiei. La alegerile primare de duminică, Márki-Zay a câştigat în faţa lui Dobrev cu 56,7% din voturi faţă de 43,3%.

Analiştii atrag atenţia că în ciuda succesului remarcabil al alegerilor primare şi a lui Márki-Zay, înfrângerea Fidesz nu este deloc garantată anul viitor. El va avea de înfruntat atacuri continue până în aprilie din partea propagandei puterii, totodată va trebui să obţină sprijinul şi cooperarea necondiţionată a nu mai puţin de 6 partide.